Terug

  • Gigantisch veel voordeel
  • Gigantisch veel keuze
  • Gigantisch snel verzonden

Vislijn voor het karpervissen

Vind hier ons uitgebreide aanbod van hoofdlijnen voor het karpervissen. Kijk voor specifieke producten (dyneema, gevlochten lijn en nylon) in het categorie overzicht aan de linkerzijde van deze pagina.

Advies vind je onderaan de pagina.

Filters

Vislijn voor het karpervissen kopen voor elke situatie

Een echte karper vislijn bestaat niet echt. Met elke vislijn kan je namelijk karper vangen, net als andere vissoorten. Wel zit er verschil in de verschillende type lijnen, waardoor deze meer of minder geschikt voor jou is. In onderstaande verhaal geven we uitleg over de soorten lijnen en de eigenschappen. Hierbij kan je denken aan dyneema, gevlochten lijn en nylon (waaronder fluorcarbon). Specifieke eigenschappen kunnen helpen om die extra karpers op de kant te brengen. Onderstaande een overzicht hiervan. 

 

Gevlochten vislijn voor het karpervissen

Gevlochten vislijn bestaat uit verschillende in elkaar gevlochten draden/vezels. Deze vislijnen onderscheiden zich onder andere door het aantal draden dat in elkaar gevlochten is. Daarbij is het belangrijk te weten dat het aantal draden helpt bij het werpen en de schuurbestendigheid. Hoe meer draden hoe verder je kan werpen. Deze gevlochten vislijn is namelijk ronder dan een lijn met weinig draden. Ook kan een lijn met meerdere draden meer beschadigingen aan, voordat het geheel breekt. Over het algemeen drijft gevlochten lijn, tenzij er een coating is aan toegevoegd. Deze coating helpt bij het afzinken, maar kan de lijn nog ronder maken wat helpt bij het werpen. Aan de andere kant is de lijn vaak iets stugger, wat juist weer de werpafstand beperkt. Afhankelijk hoe dik de coating is, merk je hier verschil in.

 

Dyneema vislijn voor het karpervissen

Dyneema is eigenlijk een gevlochten vislijn. In deze gevlochten vislijn is PE (polyethyleen) verwerkt, waardoor het unieke kwaliteiten krijgt. Deze PE is namelijk een echt Hollands product! en sterker dan staal!! Daarnaast heeft het een goed drijfvermogen, een ontzettend hoge trekkracht ten opzichte van andere lijnen, totaal rekloos en ontzettend bestendig tegen schuren. 

 

Nylon vislijn

Nylon is een thermoplastisch materiaal dat werd uitgevonden als vervanging voor zijde. Vele jaren later werd het gebruikt voor het vissen. Het wordt ook wel aangeduid als PA (polyamide) niet te verwarren met de PE van dyneema!! Nylon is een goedkope lijn, aar uitermate geschikt om karper te vissen. Een mogelijk nadeel is de rek die de lijn heeft. Als tegen obstakels gevist wordt, kan deze rek net het verschil betekenen of de karper uit het obstakel kan komen. Bij extreme afstanden is ook de beetregistratie van nylon slecht door de vele rek. Soms zal de karper meters moeten zwemmen voor een eerste piep uit de beetmelde zal komen. Iets om over na te denken op grote meren in Nederland en daarbuiten. Voordeel is wel dat deze rek voorkomt dat een haak uit de bek getrokken wordt als de karper onder de kant is. Voor kortere afstanden heeft nylon dus zeker goede voordelen ten opzichte van gevlochten lijnen.

 

Fluorcarbon vislijn voor het karpervissen

Al denken veel vissers dat Fluorcarbon een apart materiaal is, in de praktijk is dit niet zo. Fluorcarbon is namelijk een nylon vislijn met carbon vezels. De vezels zorgen voor een erg beperkte rek in de lijn, en daardoor is de trekkracht een heel stuk lager dan bij nylon. Wil je weten of je echte Fluorcarbon hebt  of nylon, kan je dit eenvoudig testen door de lijn dubbel te vouwen Nylon zal snel een kink hebben, terwijl fluor-carbon weer terug zal veren. Aan de lijn zal dan weinig tot niets te zien zijn. 

Als Nylon een stuk sterker is dan Fluorcarbon en goedkoper, is natuurlijk de vraag waarom fluorcarbon dan zo populair is onder de karpervissers. Dit heeft namelijk te maken dat het bijna onzichtbaar wordt onder water. Uit veel onderwaterbeelden is op te maken dat karper kan schrikken van onze vislijnen in het water. Hierdoor de karper moeilijk tot niet vangbaar. Fluorcarbon kan dan echt het verschil maken. Zie ook onze blog over Fluorcarbon

Met welke vislijn kan je het beste karper vangen?

Zie hieronder een opsomming van de eigenschappen van de verschillende soorten vislijnen. Afhankelijk welke eigenschappen voor jou van belang zijn, kan je kiezen welke vislijn het meest geschikt is.

Tabel Vislijn

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »