Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Karper hengels

Van karperhengel tot complete karpersets. Vind hier ons uitgebreide aanbod hengels voor het vissen op afstand, penhengels en marker- en spodhengels. Voor het zoeken naar specifieke producten gebruik de menubalk aan de linkerzijde.

Filters

Welke karperhengel moet je nu kopen? 

Er zijn veel verschillende karperhengels te koop, maar welke heb jij nodig? Met onderstaand verhaal helpen we je om tot een goede keuze te komen. 

 

Verschillende soorten karperhengels

Elke karperhengel wordt gemaakt voor een specifiek gebruik. Met dit gebruik zijn bepaalde eigenschappen van de karperhengel extra belangrijk, zoals een extra stijve of juist zachte hengel, de lengte van de hengel, de locatie van de molenhouder en aan het aantal hengelogen. Om te voorkomen dat je met een karperhengel aan de waterkant staat, die niet geschikt is voor jouw visserij, helpen we door de verschillende karperhengels op een rij te zetten. Ze zijn in te verdelen in onderstaande categorieën;

 • Afstandshengel

De afstandshengel is waarschijnlijk de meest bekende karperhengel. Deze hengel is geschikt om met een loodmontage op afstand te vissen. Uiteraard kan de karperhengel ook worden ingezet voor het vissen aan de oppervlakte of met de dobber. Echter zijn er hier ook meer gespecialiseerde karperhengels voor.

 

 • Penhengel

De penhengel herken je snel door de vele hengelogen. Deze ogen helpen om de kracht over de gehele lengte van de hengel te verdelen. Dit is noodzakelijk, omdat de penhengel ook het meest "slap/zacht" is van alle karperhengels. De hengel heeft een mooie parabolische actie die tot in het handvat kan doorbuigen, wat vaak spectaculaire drils oplevert! 

Bij het vissen met de penhengel wordt vaak vlak onder de kant gevist met een dobbertje of voor het vissen aan de oppervlakte met brood of honden- en kattenbrokken.

De penhengel is vaak langer dan de overige karperhengels. Normale lengtes voor een penhengel zijn 390cm en 420cm. Deze extra lengte kan helpen bij het beter wegleggen van het haakaas, zonder de karper te verschrikken.

 

 • Stalkerhengel

De stalkerhengel is er voor bedoeld om heel mobiel op karper te vissen tussen bijvoorbeeld bomen en struiken. Een lange penhengel zal snel verstrikt raken in de takken en is te zacht om karper te blokken op het moment dat deze in een obstakel wilt duiken. De stalkerhengel is dan ook over het algemeen maximaal 3 meter en relatief stug. 

 

 • Markerhengel

De markerhengel is een karperhengel voor het 'voelen' van de bodem. Met een peillood en peildobber kan de bodemstructuur en diepte van een water goed in kaart worden gebracht. De markerhengel heeft een gevoelige top die helpt om kleine structuren als waterplanten, modder en grind door te geven. Voor de geoefende visser komt er hier veel informatie naar de oppervlakte die met andere soorten karperhengels verborgen blijven.

 

 • Spodhengel

De spodhengel is er speciaal voor gemaakt om compact te voeren op grotere afstanden. Het voer wordt in een zogenaamde spod of spomb gedaan en uitgeworpen naar de stek. Door het grote gewicht van de spod of spomb is de spodhengel dan ook zwaar gebouwd om met dit gewicht om te kunnen gaan.

 

Welke karperhengel werpt het beste?

Niet alle karperhengels werpen even ver. De hengels die het meest ver werpen hebben een stevige "ruggengraat" en een topactie. De ruggengraat van een hengel is te bepalen door de karperhengel de verkeerde kant op te buigen. Hoe sneller deze terugveert, hoe verder je kan werpen. Daarnaast helpt het als het topdeel een laatste zwiep kan geven aan het lood. Hiermee kan je enkele meters verder werpen. 

Hele parabolische karperhengels (die over de hele lengte doorbuigen) werpen minder ver, maar zijn beter om vis te drillen. Door de buiging van de hengel wordt de kracht van de vis beter opgevangen. Hierdoor is er minder kans op losschieters. Ook zal de karper minder snel beschadigen, doordat de haak niet snel in zal scheuren.

 

Hoeveel LB moet een karperhengel zijn?

De LB (Engelse pond) van een karperhengel geeft aan hoeveel gewicht het kost om de hengeltop van horizontaal naar 90graden naar beneden te laten wijzen. Bij een hengel van 2lb kost het dus 2 x 450gr = 900gram om de top van de hengel in een hoek van 90graden te krijgen. 

De LB geeft dus uiteindelijk aan hoe stug de hengel is. In veel Nederlandse wateren is goed te vissen met een hengel tussen de 2lb en 3lb. Zwaardere / stuggere hengels zijn meer geschikt voor stromend water en grotere vissoorten als meerval en grote steuren. 

Penhengels zijn veel lichter. Gemiddelde penhengels zitten tussen de 1lb en 1,75lb. Zwaardere / stuggere hengels zijn niet nodig, aangezien er niet geworpen hoeft te worden met zware loodgewichten. Vissen vindt vaak vlak onder de top plaats en de harde eerste klappen van de karper kunnen goed opgevangen worden door de zachte hengel.

 

Wat is de beste lengte van een karperhengel?

De beste lengte van een karperhengel is afhankelijk van het gebruik van de hengel. Loop je veel door bosjes en struiken dan is een korte hengel veel handiger. Wil je de kanten afstruinen met een penhengel en dobber, dan kan een langere hengel helpen bij het goed wegleggen van de dobber, zonder over de waterkant te moeten leunen en karper af te schrikken. Wil je verre worpen maken, dan is een korte hengel minder geschikt, maar bij een te lange hengel is het moeilijk te hengel tijdens de gehele worp goed onder spanning te houden. Wel zijn er enkele gangbare maten. Zie onderstaande tabel;

Soort hengel

Gebruikelijke lengte

Gebruikelijke lb

Afstandshengel330 - 360cm2.0lb - 3.5lb
Penhengel390 - 420cm1.0lb - 1.75lb
Stalkerhengel270 - 300cm2.5lb - 3.0lb
Markerhengel360 - 390cm3.5lb - 4.5lb
Spodhengel360 - 390cm4.0lb - 5.5lb

 

Hopelijk kan je op basis van bovenstaande informatie bepalen welke karperhengel het meest geschikt is voor jou. Mocht je meer vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op ([email protected]). We helpen je graag verder. 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]