Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Tenten, brollies en visshelters voor het vissen op karper

Zie hier ons uitgebreide aanbod van tenten, paraplu's, brollies en visshelters. Voor het zoeken naar specifieke producten kan je gebruik maken van het menu aan de linkerzijde van deze pagina. Aankoopadvies vindt u aan de onderzijde van de pagina.

Filters

Karpertent, bivvy, brolly, shelter of paraplu voor het karpervissen

Karpervissen gebeurd veelal overdag, maar er is een hele legio aan karpervisser die hun geluk ook graag ’s nachts gebeuren. Erg logisch want in deze periode is de karper vaak goed vangbaar en je kan meteen veel uur doorvissen. Een karpertent is dan geen overbodige luxe, om je visspullen in op te bergen en ongedierte als muggen en ratten buiten de deur te houden. Daarnaast beschermt een karpertent natuurlijk ook tegen de weer-elementen. Hierbij kan je onder andere denken aan de wind, regen, hagel en kou.

 

Als je op zoek bent naar een nieuwe karpertent kom je veel verschillende namen tegen voor een karpertent of shelter. Enige uitleg van deze termen is voor de meeste vissers wel zo handig, vandaar dat we onderstaande een korte beschrijving hebt gemaakt. Hopelijk helpt je dit op weg om een goede keuze voor een nieuwe karpertent te maken.

 

 

Karpertent

Een karpertent is simpelweg een tent die je gebruikt voor het karpervissen. Een belangrijk kenmerk van een karpertent is dat je deze geheel kunt afsluiten met een deur. Deze tent is nagenoeg altijd uitgevoerd in een kaki-groene kleur met stevig tentdoek. Als je een karpertent vergelijkt met een tent die je ook op de camping gebruikt, zie je vaak verschil in de kwaliteit van het doek, ventilatiesystemen en verschillende systemen om de deur af te sluiten. Middels het oprollen verschillende lagen van de deur, heb je de luxe van verschillende oplossingen. Denk hierbij aan een deur die geheel gesloten is. Rol je hierbij de eerst laag van de deur op, dan zit er een plastic raam in om de buitenwereld in de gaten te houden. En bij een volgende laag komt er een deur met enkel muggengaas. Daarnaast is het doek van een karpertent vaak dikker dan een simpel campingtentje. Dit is ook nodig omdat karpervissen niet enkel in de mooie dagen van het jaar plaatsvindt, maar in alle soorten weertypen. Dit vraagt net wat extra bescherming.  

 

Al met al zegt de naam ‘karpertent’ niet veel meer. Zo heb je een karpertent die bivvy wordt genoemd, maar ook brolly of shelter met overwrap. Onderstaande een uitleg van deze termen.

 

 

Wat is een bivvy?

Een bivvy is een karpertent met twee of meer stevige aluminium dwarsbalken over de tent. Het doek van de bivvy wordt verder gespannen door het vastzetten met haringen, en / of het spannen van het doek middels enkele steunen die de dwarsbalken uit elkaar houden. Dit gezamenlijk maakt een stevig geheel die een najaarsstorm goed moet kunnen overleven.

 

De dwarsbalken bestaan uit verschillende elementen die je in elkaar en uit elkaar kunt schuiven. Binnen deze elementen loopt een elastiek om ze goed bij elkaar te houden. Belangrijk te weten is dat de elementen van de dwarsbalken blijven zitten bij het opruimen van de karpertent. Doordat je de elementen om-en-om naast elkaar kunt leggen, kan je de tent makkelijk opvouwen en oprollen tot een klein geheel.

 

Een bivvy komt meestal met een los grondzeil.  Dit grondzeil kan vastgezet worden met een spanband, haringen en / of klitteband op de rest van de tent. Ook zijn er enkele bivvy’s verschrijgbaar met een gehele binnentent.

 

 

Wat is een brolly?

Een karperbrolly is ook een karpertent met deur, maar het systeem van opzetten is anders dan bij een bivvy. De brolly kan je het beste vergelijken met een grote visparaplu. Hierbij lopen verschillende dunne baleinen van een centraal punt naar buiten. Ander dan een paraplu, is er geen lange steel waarover het centrale punt glijdt. Dit punt wordt op een korte steel vastgezet, waardoor er geen lange steel door je tent heen loopt, die in de weg staat om bijvoorbeeld je stretcher, karperstoel of tackleboxen neer te plaatsen. Aan de voorkant wordt de brolly verstevigd met twee of meer grote steunen.

 

Door het eenvoudige systeem is de brolly snel op te zetten. Wel staat een brolly over het algemeen minder stevig dan een bivvy en is de hoogt van een brolly vaak beperkter.  

 

 

Wat is een shelter?

Een shelter is eigenlijk een  karpertent zonder deur. De beste vergelijk valt te trekken met een visparaplu met dichte zijkanten. Een shelter kan zowel met bivvy-systeem als met brolly-systeem worden opgezet.

 

 

De visparaplu voor het karpervissen

Ook een visparaplu is voor het karpervissen goed in te zetten. Het beschermt je tegen de elementen, maar beschermt je niet tegen ongedierte. Gelukkig is hier ook over nagedacht. Door het overspannen van de visparaplu met een extra doek, kan je hier ook een tent van maken. Dit extra doek noemen we een overwrap.  

 

 

Wat is een overwrap?

Zoals hierboven aangegeven, kan een overwrap om van een visparaplu een tent te maken. Dit geldt trouwens ook voor een shelter. Maar ook voor een brolly of bivvy zijn er overwraps verkrijgbaar. In dit geval maakt de overwrap de karpertent groter met een kleine voortent en blijft de warmte in de tent beter hangen.

 

Bij een bivvy is een bijkomend voordeel dat er ruimte zit tussen de overwrap en de rest van het tentdoek. Door deze ruimte is er bijna geen condensvorming in je karpertent. Zeker in het vroege voorjaar en najaar heeft dit veel voordelen. In deze periode kan het in de ochtend bijna regenen in de karpertent van de dauwdruppels. En ook de slaapzak kan nat worden door de druppels die langs het doek op de slaapzak terecht komen. Voor de zomermaanden heeft de tussenlaag ook een isolerende werking, waardoor het minder snel broeit in de karpertent.

 

Hopelijk heeft bovenstaande meer inzicht gegeven in de verschillende benamingen die gebruikt worden voor een karpertent of shelter. Mocht je toch nog vragen hebben, kan je natuurlijk contact met ons opnemen. We helpen je graag verder.

Team Sportvisgigant

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »