Terug

 • 14 dagen bedenktijd
 • Gratis verzending vanaf € 75,-
 • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Gevlochten Vislijn

Vindt hier ons assortiment aan gevlochten lijnen. Kijk voor ons advies over het gebruik van gevlochten lijn aan de onderzijde van de pagina.

Filters

Gevlochten lijn voor vissen

Uiteraard kan je met elke vislijn gewoon vissen vangen. Wel hebben de verschillende vislijnen, zoals gevlochten lijn, gevlochten dyneema en nylon (waaronder fluorcarbon) bepaalde kwaliteiten die min of meer geschikt zijn voor jouw manier van vissen. Hopelijk kunnen we met onderstaande informatie je helpen om te bepalen of gevlochten vislijn een geschikt alternatief is, of dat een andere soort vislijn je beter zou passen.

 

Wat is gevlochten lijn?

Gevlochten vislijn is een vislijn die bestaat uit geweven vezels. De geweven draad wordt vervolgens samen met andere draden gevlochten tot een sterkere en dikkere vislijn. Deze dikkere vislijn heeft een zeer hoge trekkracht en heeft nagenoeg geen rek. 

 

Naast´standaard´gevlochten lijn is er ook dyneema. Deze lijn is gevlochten met door het Nederlandse DSM gepatenteerde PE (polyethyleen) vezel. Deze vezel is zelfs sterker dan staal! Zie hiervoor de categorie dyneema lijn.

 

Verschil tussen gevlochten lijnen?

Er zijn veel verschillende soorten gevlochten lijnen verkrijgbaar. Het verschil zit onder andere in de gebruikte vezels. Afhankelijk van de vezel heeft de vislijn een hogere trekkracht en/of hogere schuurbestendigheid. Naast de vezel zit er ook verschil in het aantal draden dat gebruikt is voor de gevlochten lijn. De meeste lijnen bestaan uit 4 of 8 gevlochten draden. Berkley heeft ook nog gevlochten lijn met 9 draden, bestaande uit 8 gevlochten draden met een enkele kern. 

 

Het aantal gevlochten draden heeft invloed op de kwaliteit van de lijn. Onderstaande enkele voordelen van een gevlochten lijn met meer draden;

 • Minder rek
 • Minder weerstand 
 • Werp beter (rondere lijn)
 • Hogere schuurbestendigheid
 • Dunner bij zelfde trekkracht

 

Het verschil tussen gevlochten lijn en nylon

Gevlochten lijn wordt steeds meer gebruikt dan nylon. Dat is niet altijd terecht. Zie onderstaande enkele verschillende kwaliteiten. Afhankelijk hoe jij vist een nylon of een gevlochten lijn meer geschikt;

 

 • Rek van gevlochten lijn vs nylon

In een gevlochten lijn zit nauwelijks rek. Dit heeft voordelen bij het vissen bij obstakels, de algemene beetregistratie en het voelen van wat de vis doet. Bij het statisch vissen op grote afstand is gevlochten lijn bijna ondenkbaar, maar ook bij voorzichtig azende roofvis, is het direct voelen van een aanbod meer dan wenselijk.

 

 • Drijfvermogen van gevlochten lijn vs nylon

Gevlochten lijn heeft de neiging om te drijven. Dit heeft voordelen als gevist wordt op een water met veel bodem-obstakels. Zeker bij het actief werpen met kunstaas. Het nadeel is, is dat een zwevende lijn door het water eerder vis kan afschrikken wanneer er statisch gevist wordt op bijvoorbeeld karper of roofvis. Ook zal de gevlochten lijn meer stroming oppakken, doordat deze hoger in het water ligt en minder rond is dan een nylon lijn. Gelukkig kan wel dunner gevist worden met gevlochten lijn, waardoor het verschil in weerstand grotendeels wordt opgeheven.

 

Om de voordelen van nylon lijnen ook te verkrijgen bij een gevlochten vislijn, zijn er gevlochten lijnen ontwikkeld met coatings. Deze coatings maken de lijn ronder en zwaarder, waardoor deze net als nylon laten afzinken.

 

 • Trekkracht van gevlochten lijn vs nylon

Het verschil in trekkracht tussen gevlochten en nylon lijnen is behoorlijk. Als je de trekkracht vergelijkt bij een zelfde diameter, kom je hier al snel achter. Gevlochten lijn, en in het bijzonder gevlochten dyneema lijnen, zijn een dan een heel stuk sterker. Hierdoor is het mogelijk om met een dunnere vislijn te vissen ten opzichte van nylon. 

 

 • Schuurbestendigheid van gevlochten lijn vs nylon

Gewone gevlochten lijnen zijn over het algemeen niet schuurbestendig. Hierdoor wordt er vaak al met dikkere gevlochten vislijnen gevist om dit te compenseren. Dyneema gevlochten lijn kan dan uitkomst bieden. Nylon daarentegen is van zichzelf al goed bestand tegen schuren. Ook bij dunnere diameters.

 

 • Prijs van gevlochten lijn vs nylon

Over de prijs kunnen we kort zijn. Gevlochten lijn is duurder dan nylon. De reden is de vele handelingen die het vraagt om tot een gevlochten lijn te komen. Niet alle vissers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor de hogere trekkracht, drijfvermogen, betere beetindicatie en dunnere diameter.

 

Knopen voor gevlochten lijnen

Een gevlochten lijn kan snel breken als er een verkeerde knoop is gebruikt. Onderstaande kan je enkele knopen vinden, die geschikt zijn voor het vissen met gevlochten lijn;

 

Welke hengel is geschikt voor een gevlochten lijn?

Omdat er nagenoeg geen rek zit in gevlochten vislijn, is het aan te raden om niet met een geheel stijve hengel te vissen. Hierdoor is de kans op uitscheuren van de haak groot en dus onnodige schade aan de vis. Een zachte hengel of hengel met een zachter middengedeelte kan klappen van de vis veel rustiger opvangen. Als de vis op korte afstand zit, is het tevens aan te raden om de slip niet te strak te zetten. Inzetten van een gevlochten (dyneema) lijn vraagt dus zeker aandacht bij gebruik.

 

Een ander alternatief is te vissen met een nylon of fluorcarbon voorslag. Deze voorslag heeft meer rek en kan hierdoor de krachten van de vis beter opvangen. Zo combineer je de sterke punten van nylon en die van gevlochten lijn. Eens proberen?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]