Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Vismolens

Zie hier ons overzicht van onze vismolens. Voor een specifieke vismolen kan je zoeken met onze categorieën zoals een vismolen met vislijn.

Filters

Vismolens

Vismolens kopen?

In de hengelsport zaak of internet zie je vaak wanden vol met molens te koop. Van klein tot groot, van een €10,- ver over de €200,-, met gewone slip of met vrijloopsysteem en in veel verschillende kleuren. Van topmerken als Abu Garcia en Penn, tot budgetmolens van Mitchell en Cyprihunt. Maar waar moet je beginnen als je een nieuwe molen moet uitzoeken? Met onderstaande informatie helpen we te zoeken in de goede richting.

 

Vismolen of reel?

Al lijken een reel en vismolen op het eerste gezicht op elkaar, toch kan je niet zomaar een reel of vismolen met elkaar verwisselen. Een werphengel wordt namelijk speciaal gebouwd voor één van de twee. De belasting van bij een reel is namelijk heel anders dan bij een vismolen. De reel ligt hierbij op de werphengel tijdens het vissen. Een vismolen hangt juist onder de hengel. De kracht tijdens het werpen en drillen zal dan ook precies tegenovergesteld zijn tijdens het vissen. Goed om hier rekening mee te houden als je op zoek gaat naar een nieuwe hengel of vismolen. 

reel of vismolen

Verschillende eigenschappen van vismolens

Denk je een molen gevonden te hebben, zie je vervolgens de lijst van eigenschappen waar je niet veel wijzer van wordt. Hierbij kan je denken aan;

 • ‘Front drag’ of ‘Rear drag’
 • Aantal kogellagers
 • Vrijloop
 • Spoelcapaciteit
 • Gear ratio

Onderstaande wordt een korte toelichting gegeven wat deze begrippen inhouden;

 

‘Front drag’ of ‘Rear drag’

Elke molen heeft een slip. Met de slip kan gecontroleerd lijn worden gegeven op het moment dat een vis veel kracht op de werphengel zet. Door het geven van vislijn wordt voorkomen dat de lijn breekt en kun je de vis rustig afdrillen door lijn te geven en weer op te spoelen. Op de molen is het mogelijk om de weerstand van de slip in te stellen. Staat de slip licht afgesteld dat zal deze al heel snel lijn geven en bij een zwaar afgestelde slip het tegenovergestelde. Met `Rear drag´ of ´Front drag´ wordt aangegeven waar de instelknop van de slip van de molen zit. Bij een ´Rear drag´ zit er een draaiknop aan de onderkant van de molen. Bij de ´Front drag´ zit deze bovenop de spoel van de molen.

 

Aantal kogellagers

Het aantal kogellagers van een vismolen geeft aan hoe makkelijk de vismolen draait. Daarnaast is het een indicatie hoe lang een molen meegaat. Als er namelijk veel kogellagers zijn, dan zal de kracht op de molen verdeeld worden over verschillende kogellagers. Hierdoor zal er minder snel schade aan de kogellagers ontstaan.

 

Vismolen met Vrijloopfunctie of niet

De vrijloopfunctie is eigenlijk een extra slip op de molen. Deze functie wordt gebruikt bij het statisch vissen op bijvoorbeeld karper en snoek. Het statisch vissen houdt in dat de hengels op een vissteun / rodpod worden neergelegd. Bij een aanbeet kan door de vrijloop makkelijk lijn gegeven worden, om te voorkomen dat de hengel in het water wordt getrokken. Door het draaien aan de slinger (handvat) wordt de vrijloop uitgeschakeld en gaat de molen over naar de normale slip.

Vismolen met vrijloop

 

Spoelcapaciteit van een vismolen

De spoelcapaciteit geeft aan hoeveel vislijn op de molen kan. Hierbij is het wel belangrijk dat de hoeveelheid vislijn afhankelijk is van de dikte van de vislijn. Bij een dikke vislijn kan veel minder lijn op de spoel worden gedraaid. Als een lijn 2x zo dik is kan ongeveer nog maar 35%-40% van de totale lengte op de spoel. Iets om goed over na te denken.

 

De opgave van de spoelcapaciteit is ook een indicatie op wat voor dikte vislijn de molen is gemaakt. Als bij de opgave gesproken wordt over 200 meter lijn bij een lijndikte van 0.10mm, dan is het niet verstandig om hier een vislijn op te zetten van 0.30mm. De molen is dan niet geschikt om de kracht van een lijn van 0.30mm aan te kunnen. De spoel kan hierdoor scheef trekken en de molen is dan niet goed meer te gebruiken.

 

Gear ratio van een vismolen

De gear ratio van een molen geeft aan met hoeveel windingen de vislijn wordt opgespoeld ten opzichte van de slinger van de molen. Als voorbeeld 5.1:1. Hierbij zal de vislijn 5.1 keer om de spoel draaien ten opzicht van 1 draai aan de slinger. Hierbij is het niet direct te zeggen om hoeveel meter vislijn het gaat. Bij een dikke brede spoel zal bij een ratio van 5.1:1 veel meer lijn worden opgespoeld dan bij een dunne spoel. Daarbij is het ook afhankelijk hoe vol de spoel met vislijn zit. Hoe meer lijn op de spoel, hoe meer meter per slag opgespoeld wordt en andersom.

 

Blijft het lastig om een goede vismolen te vinden, dan kan je ook best kijken naar onze werphengels met molens. Deze molens zijn juist geschikt om in combinatie met deze werphengels te vissen. Ook zijn er speciale werphengels voor het vissen met een reel

 

Vismolens met lijn

Het is goed te weten dat er meer een beperkt aantal vismolens met vislijn worden geleverd. OP de foto of in de beschrijving staat dit dan specifiek aangegeven. Is dit niet het geval, kan je in onze productgroep vislijn veel verschillende soorten lijnen terugvinden, en informatie welke lijn voor jou het beste is. 

 

Bij Sportvisgigant helpen we je graag verder om een geschikte molen te vinden. Bij vragen hebben, neem dat gerust contact op. We helpen je graag verder.  

Team Sportvisgigant

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »