Terug

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Dyneema vislijn

Bekijk hier ons assortiment aan dyneema vislijnen. Kijk voor ons advies over het gebruik van dyneema vislijn aan de onderzijde van de pagina.

Filters

Dyneema vislijn

Uiteraard kan je met elke vislijn vissen vangen. Wel hebben de verschillende vislijnen, zoals dyneema, gevlochten lijn en nylon (waaronder fluorcarbon) bepaalde kwaliteiten die min of meer geschikt zijn voor jouw manier van vissen. Hopelijk kunnen we met onderstaande informatie je helpen om te bepalen of dyneema een geschikt alternatief is, of dat een andere soort vislijn je beter zou passen.

Wat is dyneema vislijn?

Dyneema is een vislijn die bestaat uit geweven vezels. Hiermee is het eigenlijk gewoon een gevlochten vislijn. Het verschil met ‘gewone’ gevlochten lijn is echter dat er PE (polyethyleen) in verwerkt is. Deze PE is een gepatenteerd product van Nederlandse bodem (DSM) en is sterker dan staal! Zie bijvoorbeeld het volgende filmpje hierover;

https://www.youtube.com/watch?v=cYEMT5avIUk

Er is maar een beperkt aantal merken dat gebruik maken van de PE-vezels, waaronder Berkley en Spiderwire.

Dyneema - BerkleyDyneema Spiderwire

Niet alle dyneema is ook daadwerkelijk dyneema!

Er zijn veel verschillende (goedkope) Aziatische aanbieders die (standaard) gevlochten lijn verkopen onder de naam Dyneema. Let hier goed op, bij de aanschaf van een dyneema vislijn. Je kan de opgegeven trekkracht in sommige gevallen vergelijken met dyneema vislijnen van Berkley en Spiderwire van eenzelfde diameter. Voor een eerlijke vergelijking is het wel noodzakelijk dat er een daadwerkelijk gemeten trekkracht is opgegeven bij de juiste diameter. Hier schort het vaak aan….

Wat is het verschil tussen gevlochten vislijn en dyneema vislijn?

Trekkracht van dyneema

De eigenschappen van gevlochten lijn ten opzichte van gevlochten dyneema is behoorlijk. Als je de trekkracht bij een zelfde diameter vergelijkt, kom je hier al snel achter. Dyneema is dan een stuk sterker. Hierdoor is het mogelijk om met een nog dunnere vislijn te vissen dan bij een standaard gevlochten vislijn. Een dunnere lijn maakt het mogelijk om verder te werpen en de vis kan het minder snel oppikken. Erg handig bij schuwe vissen of vissen die verder van de stek zwemmen.

Schuurbestendigheid van dyneema

Naast een hogere trekkracht is dyneema ook meer schuurbestendig dan een gewone gevlochten lijn. Als er in de buurt van obstakels, zoals bruggen, takken, mosselbanken etc, gevist wordt, dan kan een standaard gevlochten lijn als snel breken als de lijn hiermee in aanraking komt. Een dyneema lijn kan dan uitkomst bieden.

Prijs van dyneema vislijn

Een laatste verschil tussen standaard gevlochten lijn en een gevlochten dyneema lijn, is simpelweg de prijs. Dyneema is duurder. Niet alle vissers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor de hogere trekkracht, betere werpkwaliteiten, dunnere diameter en schuurbestendigheid.

Welke hengel is geschikt voor een dyneema lijn?

Omdat er nagenoeg geen rek zit in dyneema vislijn, is het aan te raden om niet met een geheel stijve hengel te vissen. Hierdoor is de kans op uitscheuren van de haak groot en dus onnodige schade aan de vis. Een zachte hengel of hengel met een zachter middengedeelte kan klappen van de vis veel rustiger opvangen. Als de vis op korte afstand zit, is het tevens aan te raden om de slip niet te strak te zetten. Inzetten van een gevlochten (dyneema) lijn vraagt dus zeker aandacht bij gebruik.

Een ander alternatief is te vissen met een nylon of fluorcarbon voorslag. Deze voorslag heeft meer rek en kan hierdoor de krachten van de vis beter opvangen. Zo combineer je de sterke punten van nylon en die van gevlochten lijn. Eens proberen?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]