Terug

 • 14 dagen bedenktijd
 • Gratis verzending vanaf € 75,-
 • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Een vishengel kopen? Wij helpen je graag!

Zie hier al onze hengels. Zie links voor meer gericht zoeken en voor hengel advies zie onder.

Filters

Een vishengel kopen? Wij helpen je graag!

Vishengel kopen? 

Er zijn veel verschillende vishengels te koop, maar welke heb jij nodig? Met onderstaand verhaal helpen we je om tot een goede keuze te komen. 

 

Hengels in alle soorten en maten!

In hoofdlijnen zijn er twee verschillende soorten vishengels verkrijgbaar;

 

Vaste hengel

De vaste vishengel is een hengel die vaak uit meerder delen bestaat. De delen worden in elkaar geschoven om tot een langere vishengel te komen. Aan deze vast hengels wordt een lijn, dobber, loodjes en haak vastgemaakt. Je kan er veel verschillende kleine vissoorten mee vangen. Voor een startende visser een ideale manier om de eerste vis op de kant te krijgen.

 

Werphengel

Een werphengel is een vishengel waarbij de vislijn om een molen is gewikkeld. Dit geeft de mogelijkheid om verder uit te kant te vissen. Ook zit er een zogenaamde 'slip' op de molen, die extra lijn kan geven als er een sterke vis aan de lijn zit. Dit voorkomt dat de lijn breekt. 

We hebben diverse werphengels in ons assortiment zowel als combi met molen en ook werphengels met reelhouder.

Het vissen met een werphengel is een stuk moeilijker en direct aan te raden voor een startende visser. 

 

Hoe lang moeten hengels zijn?

 

Pas de lengte van de hengel aan, aan de lengte van de visser

Voor kinderen tot een jaar of 12 raden we af om met bijvoorbeeld een standaard karper werphengel van 360cm te vissen. Hier adviseren tot een maximum van 270cm te vissen. Met deze lengte is nog goed te werpen en het afdrillen van een vis is goed mogelijk. 

 

Hoe verder uit de kant, hoe langer de vishengel

De algemene stelregel is, dat een hengel langer moet zijn naarmate je verder uit de kant wilt vissen. Dit geldt sowieso voor een vaste hengel. De visafstand wordt hier beperkt door de lengte van de vaste hengel en vislijn.

Voor een werphengel wordt deze regel pas relevant als je meer dan 30 meter uit de kant wilt vissen. Zelfs met een kleine werphengel is deze afstand te halen. Ook bij zwaarder werpgewicht als stukken lood, is een langere hengel aan te raden. De kracht tijdens het werpen wordt dan beter over de hengel verdeeld, waardoor de hengel minder belast wordt en je een stuk beter kunt richten. 

 

Ligt de vishengel in een vissteun of in de hand?

Als de vishengel de hele dag in een vissteun ligt is de lengte niet zo van belang. Bij zowel een korte als bij een lange vishengel doet de steun of rodpod het meeste werk. 

Als je de hele visdag met de hengel in de hand staat, dan is de lengte (of eigenlijk het gewicht) wel van belang. Bij een zware lange hengel heb je na een uurtje al slappe armen. Een visdag is dan helaas te snel al weer voorbij. Een lichter hengel kan je dan veel plezier opleveren.

Zoek je langs de waterkant de vis op, dan is de lengte van een vishengel nog belangrijker. Langs de waterkant staan vaak bomen en struiken en worden hekjes gepasseerd om nog net even dat hoekje of duikertje af te vissen. Een lange hengel zit dan al gauw in de weg. Kies in dit geval dan ook voor een hengel van maximaal 240cm. 

 

Grote vis, grote hengels?

Grote vissen, worden soms op de kleinste vishengels gevangen. Makkelijk is het echter niet. De kracht die een grote vis op een kleine vishengel geeft, is moeilijk te sturen. Een langere vishengel kan dan helpen om de klappen goed op te vangen en de vis te sturen tijdens de dril. 

 

Moet ik een speciale vishengel hebben voor specifieke vissen?

Vishengels worden over het algemeen gemaakt voor een speciaal doel. De ene hengel is goed in hele verre worpen terwijl de andere hengel heel gevoelig is en minder goed in werpen. De ene vishengel is heel stug terwijl de andere al heel snel tot in het handvat doorbuigt. 

De specifieke eigenschappen van een vishengel worden afgestemd op zowel het gebruik van de hengel als het vluchtgedrag van de specifieke vis. Een karperhengel is bijvoorbeeld relatief stug en lang. Hierdoor kan je ver werpen met grote stukken lood en zijn grote karpers goed te sturen tijdens het vangen. Ga je met zo'n vishengel op kleine voorntjes vissen, zal je wellicht niet eens merken dat er een vis aanzit. Een zachte vishengel die goed doorbuigt zal je dan veel meer plezier geven. Om de juiste hengel voor de juiste visserij af te stemmen, hebben we onze hengels gesorteerd per vissoort, die via het menu terug te vinden zijn.

 • Karper  - (langere "stugge" werphengels) 
 • Roofvis - (zachte tot medium zachte werphengels)
 • Witvis   - (vaste hengels en zachte werphengels)

 

Hopelijk kan je op basis van bovenstaande informatie bepalen welke vishengel het meest geschikt is voor jou. Mocht je meer vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder. 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]