Terug

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Op- & afspoelen van vislijn

Hier vind je alles wat je nodig hebt om vislijn goed op te spoelen, maar ook handig om af te spoelen.
Voor advies over op- & afspoelen van vislijn zie onder aan deze pagina.

Filters

Hoe kan je vislijn goed opspoelen?

We zien op internet en sociale media geregeld vragen voorbij komen over het (te) snel breken van de vislijn. Bijna altijd komt de conclusie dat je met de verkeerde vislijn gevist wordt. Echter wat veel vissers vergeten is dat het opspoelen ook veel effect kan hebben op de kwaliteit van de vislijn. Bij verkeerd opspoelen kan de vislijn vervolgens snel breken.

 

Om vislijn goed op te spoelen adviseren we gebruik te maken van een hengel. De vislijn loopt vanaf de spoel, door het oog of ogen naar de molen of reel. Om de vislijn aan de molen of reel te knopen adviseren we gebruik te maken van één van onderstaande knopen;

Arbor-knoop

https://www.youtube.com/watch?v=0PR68PmvOA0

 

Hangmans knoop (voor molen en onderlijnen)

https://www.youtube.com/watch?v=We1Jubg1z88

 

Opspoelen van vislijn op een reel

Het opspoelen van een reel is relatief eenvoudig ten opzichte van een molen. De lijn kan vanaf de spoel in een direct lijn door de hengel naar de reel worden opgespoeld. Belangrijk is hierbij dat de lijn enigszins gespannen is. Als de lijn te slap wordt opgespoeld kan je last krijgen van vastlopers. Deze vastlopers ontstaan, doordat een strak gespannen vislijn (bij werpen of drillen) vast komt te zitten tussen andere windingen op de reel. Soms merk je dit door schokken tijdens de dril of direct mogelijke lijnbreuk. Uiteraard wil iedereen dit voorkomen.

 

Opspoelen van vislijn op een molen

Bij het opspoelen van een molen, wordt de vislijn langs de hengel, om de molenbeugel en op de molenspoel gewonden. Door de hoek die de vislijn maakt is het belangrijk dat je bij het afspoelen van de vislijn hier rekening mee houdt. Doe je dit niet, dan zal de vislijn heel gedraaid in de lengteas op de molenspoel komen te zitten. De vislijn is dan al belas voordat je er mee gaat vissen. Bij het onder spanning van de vislijn zal deze veel sneller breken dan een vislijn die niet zo gedraaid is.

 

Of je op een goede manier de molen opspoelt, kan je makkelijk testen. Draai hiervoor een stuk of 10-15 slagen op de molen. Stop vervolgens met opdraaien en houdt de vislijn slap. Als de lijn tot lussen in elkaar draait, gaat het niet goed!! Draai dan de spoel met visdraad om. De visdraad zal na een slag of 10-15 van de molen niet meer mogen gaan lussen. Controleer enkele keren bij het opspoelen of er toch geen nieuwe lussen ontstaan.

 

Het helpt ook om de vislijn een paar uur tot een dag in lauw warm water te leggen. De vislijn zal dan zachter zijn en makkelijker opspoelen.

 

Gelukkig zijn er ook handige hulpmiddelen om je vislijn op te spoelen. Kijk hiervoor naar ons aanbod van op- en afspoel artikelen. Dit zal je erg kunnen helpen!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]