Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Leadermateriaal voor karpervissen

Zie hier ons aanbod aan leaders om zelf te eigen end-tackle te kunnen maken voor het karpervissen. Onderstaande aan de pagina is verdere informatie over het leadermateriaal te vinden.

Filters

Wat zijn leaders voor het karpervissen?

Leaders voor het karpervissen is eigenlijk ondenkbaar. Ondanks dat er minder wordt stilgestaan bij de soort leader, dan bijvoorbeeld de te gebruiken onderlijn, is de leader ontzettend belangrijk bij het vissen op karper. Leaders voor het vissen van karper hebben namelijk verschillende functies. Enkele functie zijn;

 • Vangt de schok van het lood op tijdens het werpen
 • Beschermt de vislijn als deze langs een obstakel schuurt
 • Verkleint de kans dat de onderlijn in de knoop wordt gegooid met de hoofdlijn
 • Zorgt dat de laatste meters lijn goed op de bodem blijven liggen, om de karpers niet af te schrikken
 • Beschermt de flanken van de karper tijdens de dril

 

Bij sommige onderlijnen kan ook de leader ook gebruikt worden om de karperonderlijn hier direct op te plaatsen. Enkele voorbeeld hiervan zijn de Chod-Rig en de Helikopter Rig. Het voordeel van deze rigs is, is dat het lood in de bodem of in waterplanten kan vallen, zonder dat de onderlijn met haak en al wordt meegetrokken.

 

 

Kan je ook zonder leaders op karper vissen?

Het vissen zonder leader is technisch mogelijk. De hoofdlijn wordt dan direct verbonden aan het lood, wartel of onderlijn, echter raden we dit af om verschillende redenen. Een belangrijke reden is dat er een veel grotere kans is dat de hoofdlijn beschadigd. Zeker als er gevist wordt in de buurt van obstakels, zoals bruggen, overhangende bodem, wiervelden en plompenbladen. Maar ook minder zichtbare obstakels onder water kunnen je vislijn snel beschadigen. Te denken valt aan bijvoorbeeld mossels. Menig karperlijn is al gesneuveld op de schelpen. Hierna zal de karper door zwemmen met een stuk onderlijn in de bek. Te allen tijde willen we dit natuurlijk voorkomen. Daarnaast zal de karper ook veel sneller beschadigen tijdens de dril. De vislijn kan namelijk in de slijmlaag snijden, als de vis van je af zwemt. Ook dit willen we natuurlijk voorkomen, om de gezondheid van de vis te bewaren.

 

 

Wat voor soort leaders zijn er?

Karperleaders zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. De gecoate gevlochten lijn is misschien wel de meeste bekende. Ook zijn er kunststof-achtige leaders. Deze zijn heel glad en voorkomen makkelijk dat de onderlijn in de knoop wordt gegooid. De haak glijdt hier namelijk makkelijk van af. Wel is het aan te raden om de kleur van je leader aan te passen aan de kleur van de bodem. Camouflage kan echt het verschil maken tussen vangen en blanken.

 

 

 

Wat zijn Tungsten Leaders?

Het woord Tungsten is afkomstig van het Zweedse “tung sten”. In het Nederlands betekent dit vrij vertaald “zware steen”. De meer bekende naam van tungsten is eigenlijk Wolfraam. Tungsten is voornamelijk zwaar, maar ook erg hittebestendig. Dit is de reden dat het leger graag gebruik maakt voor verschillende voertuigen, maar ook granaten en kogels. Daarmee is het natuurlijk ook goed genoeg voor onze leaders voor het karpervissen. Door de toevoeging van tungsten zal de leader veel beter de contouren van de bodem kunnen volgen en daarmee de kans op het verschrikken van de karper een stuk verkleinen. Deze procenten kunnen uiteindelijk veel betekenen voor de vangsten.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »