Terug

  • Gigantisch veel voordeel
  • Gigantisch veel keuze
  • Gigantisch snel verzonden

Dyneema Vislijn voor het Witvissen

Bekijk hier ons assortiment aan dyneema vislijnen voor het witvissen. Kijk voor ons advies over het gebruik van dyneema vislijn aan de onderzijde van de pagina.

Filters

Dyneema vislijn voor witvissen

Met elke vislijn kan je witvis vangen. Daar kunnen we kort over zijn. Toch heeft dyneema vislijn specifieke voordelen tegenover bijvoorbeeld gevlochten vislijn en nylon (waaronder fluorcarbon). Hopelijk kunnen we met onderstaande informatie je helpen om te bepalen of dyneema een geschikt alternatief is, of dat een andere soort vislijn je beter zou passen.

 

Dyneema vislijn, wat is dat?

Dyneema is een vislijn die bestaat uit geweven vezels. Hiermee is het eigenlijk gewoon een gevlochten vislijn. Het verschil met ‘gewone’ gevlochten lijn is echter dat er PE (polyethyleen) in verwerkt is. Deze PE is een gepatenteerd product van Nederlandse bodem (DSM) en is sterker dan staal! Zie bijvoorbeeld het volgende filmpje hierover;

https://www.youtube.com/watch?v=cYEMT5avIUk

 

Er is maar een beperkt aantal merken dat gebruik maken van de PE-vezels, waaronder Berkley en Spiderwire.

Dyneema - BerkleyDyneema Spiderwire

 

Waarom dyneema vislijn voor het witvissen?

Dyneema heeft enkele voordelen op andere vislijnen (standaard gevlochten vislijnen en nylon). Lees hieronder enkele verschillen

 

Dyneema vislijn vs gevlochten vislijn voor witvissen

Dyneema vislijn is zoals eerder aangegeven ook een gevlochten vislijn. De PE-vezels geven dyneema vislijn echter wel enkele voordelen ten opzichte van standaard gevlochten vislijnen. Één van de belangrijkste verschillen is de schuurbestendigheid. Standaard gevlochten lijnen raken namelijk snel beschadigd als ze langs iets scherp schuren. Dyneema heeft hier veel minder last van. Voor het feedervissen op groter water, met verschillende taluds en bijvoorbeeld mosselbanken is extra schuurbestendigheid een "must". Het verliezen van onderlijnen met gehaakte vis is natuurlijk iets wat we altijd willen voorkomen. Dit is niet goed voor de vis en daarnaast niet goed voor onze portemonnee.  

 

Dyneema vislijn vs nylon vislijn voor witvissen

Dyneema is ten opzichte van nylon een heel stuk sterken. Hierdoor is het mogelijk om met hele dunnen diameters vislijn te vissen, zonder dat de trekkracht van de vislijn minder is. Voor het matchvissen helpt dit bij het verder werpen, maar dit geldt natuurlijk ook voor het feedervissen. Zeker bij grote werpafstanden, dan is een gevlochten vislijn als dyneema al snel een groot voordeel. Daarbij komt kijken dat het gebrek aan rek van dyneema voor een heel directe beetregistratie zorgt. Bij nylon zal dit bij veel uitstaande lijn en stroming erg lastig zijn.

 

Vis je op kortere afstanden, zoals met een vaste hengel, Matchhengel of enkel korte afstanden met wincklepicker, dan is de totale rek van nylon een stuk minder en liggen de kwaliteiten van de vislijnen niet ver van elkaar af.

 

Dyneema vislijn in het algemeen voor witvissen

Een algemeen verschil van dyneema in relatie tot de andere vislijnen, is dat dyneema duurder is. Niet alle vissers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor de hogere trekkracht, betere werpkwaliteiten, dunnere diameter en schuurbestendigheid. En jij?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]