Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Weegmateriaal voor karper

Nooit meer twijfelen hoe groot de karper was. Meten is Weten. Zie hier ons aanbod van weegmateriaal om nauwkeurig én veilig het gewicht van je gevangen karper te bepalen.

Filters

Weger of weegzak kopen? Lees hier waar je op moet letten!

Het goed wegen van karper is in de basis niet moeilijk. Toch zijn er veel discussies over het werkelijke gewicht van een gevangen karper. Om je op weg te helpen hebben we onderstaande informatie opgesteld, om elke karper nauwkeurig te kunnen meten.

 

Hoe weeg je een karper?

We krijgen vaak de vraag hoe je een karper moet wegen. Het niet nauwkeurig wegen van karper leidt nogal eens tot discussie of die ene karper nu werkelijk wel zo groot was, of dat je je vergist hebt. In geen geval is het leuk om zo´n discussie te hebben. Daarnaast is het natuurlijk niet leuk als jezelf twijfelt of je het wel goed hebt gedaan. Vandaar dat we je graag helpen om de basis op orde te hebben. Zie onderstaand enkele stappen om zo nauwkeurig mogelijk het gewicht van een karper te bepalen.

 

Een karper weeg je in een weegzak of weegsling

Het goed wegen van een karper doe je in een speciale weegzak of weegsling. Het is niet verstandig om dit te doen in bijvoorbeeld een schepnet, of in een uitgesneden boodschappentas. Jazeker, zelfs dat maken we mee!! En dat terwijl je voor een beperkt bedrag gewoon een weegzak kunt aanschaffen, die minder plaats inneemt dan zo´n uitgesneden tas, waar de karper ook nog zo uit kan vallen.

Een speciale weegzak of weegsling is gemaakt om de karper veilig, nat en rustig te houden. De karper blijft rustig, doordat het donker is in zo´n zak of sling. Vergelijk je dat met bijvoorbeeld een schepnet, dan zal een karper veel meer stress ervaren en hierdoor bewegen. Dit maakt het wegen een stuk moeilijker. Daarbij is het wel belangrijk dat de weegzak of weegsling nat is. Dit voorkomt dat de slijmlaag van de karper beschadigd raakt.

 

De weger moet stil hangen

Een karper moet natuurlijk aan een weger gehangen worden. Vaak wordt hierbij de weger in de hand gehouden en wordt zo de karper van de grond getild. De weegklok of digitale weger heeft dan vaak moeite om door trillingen een goed gewicht aan te geven. Het stilhouden van een karper van 10kg is vaak al lastig, laat staan als je een karper van 15kg of zelfs meer wilt wezen. Het is namelijk erg lastig deze geheel stil te houden. Je kan dit voorkomen door je weger aan bijvoorbeeld een weegpoot te hangen, of dit kan soms in bijvoorbeeld een boom. Mocht je geen weegpoot hebben en ook bomen ontbreken, dan kan je bijvoorbeeld ook heel goed een lange steun gebruiken. Je plaats de steun aan één kant op de grond en tilt vervolgens de karper met de andere kant omhoog. Je hebt dan een soort hefboom om de karper makkelijk op te tillen. Het is vervolgens heel eenvoudig om dit in balans te houden en het gewicht van de karper af te lezen. Ook als je alleen bent is dit heel makkelijk.

weegstandaard karper

 

De weegzak of weegsling telt niet mee

Om het gewicht van de karper goed te bepalen, moet het gewicht van de weegzak of weegsling niet meetellen. Dit kan door twee manieren;

 • Karper wegen en weegzak aftrekken
 • Weegklok instellen op 0 met gewicht van weegzak

 

Karper wegen en weegzak aftrekken

Bij deze methode maak je de weegzak nat en hang je deze aan de weger. Ook dan zorg je dat de weger eerst ‘0’ kilo aangeeft. Je kijkt vervolgens he zwaar de zak is en trekt bij een gevangen karper dit gewicht af van wat de weger aangeeft. Omdat de hoeveelheid water in een weegzak kan verschillen, is het handig om na het wegen van de karper, nogmaals de weegzak aan de weger te hangen om te zien of deze even zwaar is als daarvoor. Het kan soms meer dan 1 kilo schelen als er veel water opgenomen is.

 

Weegklok instellen op 0 met gewicht van weegzak

Bij deze methode maak je de weegzak ook nat en hang je deze aan de weger. Vervolgens ijk je de digitale klok, of draai je de weegklok op “0” kg. Bij een gevangen karper kan je eenvoudig direct het gewicht aflezen. Ook dan is het verstandig om na het wegen, nogmaals te zien of de weger op ‘0’kg staat als je deze er weer aanhangt.

weekklok karperDigitale weger

 

Een weger moet het gewicht van de karper met weegzak aankunnen

Heb je nu eindelijk die monster-karper te pakken, gaat je weger niet verder. Soms is het mogelijk om een klokweger een enkele kilo terug te draaien, maar erg nauwkeurig is dit niet. Zorg dan ook altijd voor een weger, die de zwaarste vissen van het water aankan. Je zult niet de eerste zijn, die een vis voor het leven vangt en de grootte niet kan bepalen, omdat de weger niet verder gaat. In dit geval kan je beter een weger hebben die meer dan genoeg kilo’s aankan.

 

Verschil tussen weegzak of weegsling?

Het verschil tussen een weegzak en weegsling is dat een weekzak geheel slap is en een weeg sling heeft 2 stokken om aan te hangen. Deze stokken zorgen er ook voor dat de er een goede lange bodem bestaat om de karper in te leggen. Alle vinnen kunnen dan makkelijk naast het lichaam van de karper worden gelegd, en ook de staart kan zonder bocht worden neergelegd. In een weegzak zal een lange karper meer dubbel liggen. Vandaar dat we adviseren om eerder een weegsling te nemen dan een weegzak, als de ruimte tijdens vervoer dit toelaat.

weegzak karper

Veilig wegen van karper of niet!

Het meest belangrijke van alles is dat de karper veilig wordt gewogen. Hierbij is het belangrijk dat de karper dicht bij de grond blijft en voldoende nat is. Een emmer voor het nat houden is dan ook zeker een aan te raden. Naast dat het ook handig is om bijvoorbeeld je handen te wassen.

Een goede weegzak of weegsling is bij het wegen ontzettend belangrijk voor de veiligheid van onze karper. Denk daar alsjeblieft goed aan, elke keer als je naar de waterkant gaat.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]