Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Karpermolens

Vind hier ons uitgebreide aanbod van karpermolens. Kijk voor specifieke producten in het categorie overzicht aan de linkerzijde van deze pagina.

Filters

Nieuwe karpermolens nodig? Lees hier ons aankoop advies!

Karpermolens zijn in veel verschillen soorten en maten te verkrijgen. Maar welke karpermolen heb je nodig voor jouw karpervisserij? Hopelijk kunnen we je met onderstaande informatie op weg helpen naar de juiste molen, die past bij jouw visserij op karper.

 

Karpermolen met vrijloop of niet?!

In hoofdlijnen zijn er twee verschillende molens voor de karpervisserij mogelijk. Dit is een molen met een vrijloop / baitrunner en een traditionele molen met een enkele slip. De vrijloopfunctie op een molen is eigenlijk een extra slip. Deze slip is te gebruiken door eenvoudig een hendel op de molen over te halen.

De vrijloop functie wordt gebruikt op het moment dat er met een loodmontage op karper wordt gevist. De karperhengel wordt op een steun (rodpod) geplaatst met beetmelder / pieper en de vrijloopfunctie wordt aangezet. Op het moment dat de karper gehaakt wordt kan deze lijn pakken, zonder dat de karperhengel van de steun wordt getrokken. Door de hengel op te pakken en een slag aan de molen te draaien, wordt de standaard slip ingeschakeld. De karper kan nu afgedrild worden. 

Uiteraard is het ook mogelijk om met een molen zonder baitrunner / vrijloop te vissen met een hengel op de steun. De slip zal dan grotendeels open moeten staan, zodat de karperhengel op de steun blijft liggen. Op het moment dat er een karper gehaakt is, zal snel de slip dichtgedraaid moeten worden, voordat het gevecht met de karper kan beginnen. De vrijloop is voornamelijk een groot gemak, maar niet noodzakelijk. Zo zijn er ook al molens met een quick drag systeem

 

Hoe groot moet een karpermolen zijn?

De benodigde grootte van een karpermolen is afhankelijk van 3 factoren; hoe dik is de lijn, hoe ver wil je uit de kant vissen en gooi je de hengels uit?

 

Karpermolen en lijndikte 

Als er met een dikke lijn gevist wordt, kan er simpelweg minder vislijn op de molen. Bij een dubbeldikke lijn kan er soms maar 30% van de totale lengte aan vislijn op de molen gespoeld worden. Iets om op te letten bij het aanschaffen van een karpermolen. Het zou vervelend zijn als je een vislijn aan het uitvaren bent en er achter komt dat je net die mooie bomenrij niet kan bereiken. Gelukkig helpen we vissers een handje door per molen aan te geven hoeveel lijn er bij een specifieke lijndikte opgespoeld kan worden.

 

Karpermolen en visafstand

Er zijn karpervissers die meer dan 200m uit de kant vissen. Voor een dergelijke afstand is er een uiteraard een molen nodig, die minimaal deze afstand aan lijn kan vasthouden. Daarbij dient ook rekening gehouden te worden dat een karper ook nog lijn moet kunnen pakken op het moment dat deze gehaakt is. Daarnaast is het verstandig om extra vislijn op de molen ver te houden voor het geval de lijn beschadigd is, of er een lijnbreuk is geweest. Het zou zonde zijn als je hierna je voerstek niet meer kan halen. Zorg er dus voor dat er voldoende speling is. 

 

Karpermolen: uitgooien of uitvaren?

Wat vaak wordt vergeten is dat een goede karpermolen erg kan bijdragen aan de werpafstand. Een hoge goed gevulde spoel, zal namelijk veel minder weerstand opleveren dan een lage spoel die niet goed vol gespoeld is. Uit dit principe is ook de big-pit molen ontstaan. Deze big-pit molen is een molen, met een hoge en brede spoel die veel lijncapaciteit heeft. Werp je dus veelal en wil je grote afstanden halen, houdt dan rekening met de hoogte van de spoel. Zorg daarnaast altijd voor een volle spoel. 

Uiteraard zijn ook veel karpervissers die een grote molen gewoon mooi vinden. Dit is natuurlijk ook een goede reden om voor een grotere molen te gaan.

 

Hoe groot moet een karpermolen zijn?

Er zijn veel verschillende grootte molens te koop. Uiteraard kan met elke molen een karper gevangen worden, maar er zijn wel molens die hier meer geschikt voorzijn. Karpers zijn namelijk relatief sterk ten opzichte van andere zoetwatervissen. De molen zal de krachtuithalen van de karper goed moet kunnen opvangen, naast de kracht die ontstaat bij het werpen en inhalen van stukken lood van 100gr of meer. Houdt bij het kiezen van een molen rekening met de verschillende varianten die beschikbaar zijn. We adviseren dan ook een molen te kiezen waarop minimaal een lijndikte van 0.22mm is aangegeven. Deze is in de meeste gevallen voldoende sterk om te vissen op karper.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »