Terug

 • 14 dagen bedenktijd
 • Gratis verzending vanaf € 75,-
 • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Onthaakmatten voor karpervissen

Vind hier onze selectie aan onthaakmatten voor veilig behandelen van karpers. We hebben verschillende handige onthaakmatten voor het stalken, maar ook standaard onthaakmatten voor het statisch vissen op karper.

Filters

Onthaakmat voor karper vissen kopen?

Een onthaakmat is ontzettend belangrijk om onze karper weer veilig te laten zwemmen. Wat ons betreft mag een onthaakmat zelfs als verplicht worden opgenomen in de vispas. We hebben namelijk meermaals meegemaakt dat een karper onnodig beschadigd doordat deze op stenen wordt neergelegd, of dat een tak in het gras de zijkant van de karper heeft beschadigd. Zo zonde en zeker niet nodig.

 

Wat voor onthaakmatten zijn er voor karpervissen?

In de basis doet elke onthaakmat hetzelfde, en dat is de karper van de grond houden.

 • Onthaakmat met vulling
 • Onthaakmat op poten (cradle)

 

Onthaakmat voor karper met vulling

Een onthaakmat met vulling, is een onthaakmat die je plat op de grond legt. De vulling van de onthaakmat kan bestaan uit schuim, piepschuim en enkele kan je met lucht opblazen. Belangrijk daarbij is dat de stof geen vocht opneemt. Door dit vocht is de onthaakmat onnodig zwaar om mee te nemen en voorkomt dat een natte achterbank en een hoop stank. Onze onthaakmatten zijn hier alle tegen bestand.

Een aandachtspunt bij een platte onthaakmat, is dat de karper hier wel van af kan klapperen. Blijf dan ook altijd bij de karper als deze op de mat ligt. Gelukkig zijn er ook onthaakmatten met vulling, met opstaande randen. Deze randen helpen je om de karper in bedwang te houden, als deze wild is.

Een onthaakmat met vulling, maakt het mogelijk om een karper eenvoudig in het water terug te zetten. Je kan deze vaak opvouwen om de karper, en op het water leggen. Vervolgens kan de kop van de karper in het water gelegd worden, waarna deze weg kan glijden als deze voldoende op adem is gekomen.

 

Onthaakmat voor karper op poten “Carp Cradle”

Een onthaakmat op poten wordt ook wel “Carp Cradle” genoemd. In het Nederlands is dit vrij vertaald in een karperwieg. Het voordeel van een wieg is dat karper hier in hangt en geheel van de grond afkomt. Er kan dan niets door de onthaakmat heen steken. De kans dat een karper uit de wieg klappert is vervolgens echt heel klein. Daarbij is het maken van een foto bij een Carp Cradle erg makkelijk en visveilig. Mocht de karper toch vallen, dan wordt deze direct opgevangen in de wieg.

Het nadeel van een Carp Cradle is dat het niet direct mogelijk is om de karper weer in het water terug te zetten. Je zal dan de karper weer moeten optillen en in het water laten zakken.

 

Hoe groot moet een onthaakmat zijn?

Een onthaakmat moet voldoende groot zijn, logisch. Maar hoe groot is groot genoeg? Voor wat betreft een onthaakmat die op de grond ligt, adviseren wij een mat die aan alle kanten minimaal 20cm overhoud aan alle kanten voor de grootste vissen uit het water. Door deze extra ruimte kan je de karper voldoende opvangen als deze begint te klapperen, voordat deze van de mat afschuift. Bij een Carp Cradle moet de kop en de staart van de karper minimaal 10cm ruimte hebben.

 

Naast de grootte van de vis, zal de bij een Carp Cradle ook rekening moeten houden met de lengte van de schepnet. Het net wordt met karper en al in de Cradle gelegd. Dan is het handig als de de stokken van het schepnet binnen de ruimte van de Cradle passen. Dit maakt het onthaken van de karper een stuk eenvoudiger. Het is niet absoluut noodzakelijk, maar wel iets om over na te denken.  

 

Onthaakmat voor struinend vissen op karper 

Bij het struinend vissen met een penhengel, is het meeslepen van een grote onthaakmat een stuk lastiger. Naast een schepnet heb je een hengel in de hand, een vistas op je rug, en waar moet die onthaakmat dan blijven?

Voor het struinend vissen zijn er gelukkig kleinere onthaakmatten die je klein kan opvouwen of kan oprollen. Deze matten kan je op de schepnetsteel steken, om de schepnetsteel draaien of in je schepnet hangen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]