Terug

  • Gigantisch veel voordeel
  • Gigantisch veel keuze
  • Gigantisch snel verzonden

Stalkhengel voor het karpervissen

Stalkend vissen op karper. Actief op zoek naar de karper om deze in korte periode te vangen. En dan weer door. Een compacte karperhengel is bij dit stalken en verkassen wel zo makkelijk.

Filters

Stalkhengel kopen voor het karpervissen?

Statisch karpervissen, maar dan veel effectiever. Stalkend op zoek naar de zones waar de karpers zichtbaar aanwezig zijn, of verwacht worden. In een korte tijd deze karperstek afvissen om bij onvoldoende interesse snel door te gaan naar een nieuwe stek. Maar hoe gaat dat in zijn werk, en wat vraagt dat van je hengels?

 

Wat is een stalkhengel?

Een stalkhengel is platgezegd een korte of ingekorte karperhengel. Soms ook wel sawn-off (afgezaagd) genoemd. Een stalkhengel is niet meer dan 3 meter lang, wat een stuk kleiner is, dan de eerder gebruikelijke 3,6m lange afstandshengels. Vergelijk je dit met een penhengel, dan is het verschil nog groter, omdat deze eerder 3,9 of zelfs 4,2m zijn. Deze kortere karperhengel is makkelijk ingezet worden op plaatsen met veel struiken en bosjes. Wel zo makkelijk om op de kleine stekken van het water te komen om deze een uurtje af te vissen en weer door.

 

Waar kan je een stalkhengel inzetten?

Een stalkhengel heeft het voordeel dat je deze op de allerkleinste stekken in kan zetten. Door de korte lengte kan je er makkelijker mee door de bosjes wandelen en vissen in de kleine hoekjes van het water. Door het statisch vissen kan je veelal met 2 hengels je kansen spreiden om maximaal kans te maken om een karper te vangen. Zeker de cultuurwatertjes en parkwateren zijn uitermate geschikt om een stalkhengel in te zetten. En natuurlijk op plekken met overhangende struiken en bomen, die het werpen erg ongemakkelijk tot onmogelijk maken. Met een korte karperhengel ben je dan veel flexibeler.

 

Welke voor- en nadelen kent een stalkhengel?

Zoals hier boven beschreven ben je over het algemeen erg flexibel met een korte karperhengel. Je kan ze makkelijk meenemen, snel optuigen en in de kleine stekken van het water inzetten. Zeker voor de mobiele visser een groot gemak ten opzichte van de standaard 3,6m afstandshengel. Denk hierbij maar eens hoe makkelijk een korte hengel bij de rest van de vakantiespullen te stoppen is.

Het verliezen van de extra decimeters heeft ook impact. De kortere hengels zijn vaak een stuk stugger dan de langere hengels. De gewende zachte top van een 3,6m hengel is niet zozeer aanwezig. Dit om toch de body te hebben om te kunnen werpen met grotere werpgewichten en de dril met een karper op te vangen. De drill is veelal op korte afstand, waarbij je voldoende tegengewicht moet kunnen bieden als je bijvoorbeeld tegen, of zelfs in de takken zit te vissen. Een goede ruggengraat is dan onmisbaar.

Een ander aspect van een korte hengel moet ook goed over worden nagedacht. Een korte karperhengel komt simpelweg niet zo ver over de kant. Zeker bij scherpe obstakels onder de eigen kant, of bijvoorbeeld een bredere rietkraag of andere waterplanten, kan een kortere hengel minder ruimte tijdens het drillen geven. Dit is juist bij een lange penhengel weer een voordeel.

 

Stalkhengel voor in de boot

Vis je vanaf een visboot, dan heeft een stalkhengel ook veel voordelen. De lengte heb je dan niet nodig voor het werpen, en zal zelfs behoorlijk in de weg zitten tijdens het drillen. Het is namelijk ontzettend lastig als je dicht op het water zit met je lange karperhengel om een knappe vis in je net te begeleiden. De hengel wordt dan snel overbelast en sturen is een stuk moeilijker. Een korte hengel biedt dan de mogelijkheid om ook in deze situatie makkelijk te drillen en te vangen.

 

Wat voor soort karpermolen op je stalkhengel?

De big-pit molens zijn al geruime tijd de karpermolen waar veel karpervissers voor vallen. Op een korte stok is een zware big-pit molen wel bijzonder zwaar. Vandaar dat wij eerder adviseren om niet groter dan een 5000 karpermolen serie te gaan. Dat staat de molen ook veel beter in verhouding tot de karperhengel waarmee gevist wordt. Ook voor de gemiddelde werpafstand is een grote molen niet nodig. Gelukkig komen steeds meer merken ook met karpermolens en kleine big-pitmolens die passend zijn voor een stalkerhengel.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]