Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Lood voor het karpervissen

Zie hier ons aanbod van werplood, loodhagels en toplood voor het karpervissen nodig. Onderstaande kan je ons aankoopadvies voor karperlood terugvinden.

Filters

Lood voor het karpervissen kopen?

Lood voor het karpervissen kopen, en zie je door de bomen het bos niet meer? Hopelijk kunnen we je met onderstaande informatie op weg helpen.

 

Waar wordt vislood bij het karpervissen allemaal voor gebruikt?

Bij het karpervissen worden verschillende soorten lood ingezet. Het volgende lood is hiervoor verkrijgbaar;

 • Werplood
 • Kneedbaar lood / putty
 • Loodhagels
 • Toplood
 • Flying backlead

Onderstaande geven we uitleg over het gebruik van deze verschillende soorten.

 

Werplood voor het karpervissen

Wellicht de meest gebruikte toepassing van lood in het karpervissen is werplood. Dit werplood wordt gebruikt bij het statisch vissen op karper. Er wordt dan gevist met een ‘zelf-haaksysteem’, vissteun en piepers. Het werplood zorgt dat het haakaas met onderlijn, tot soms wel meer dan 100 meter uit de kant geworpen kan worden. Tevens helpt het lood om de haak te zetten als de karper het haakaas opneemt. Van dit werplood zijn er 2 soorten; inline-lood en wartellood. Zie hier wanneer je welk lood inzet.

 

Inline-lood

Bij inline-lood loopt de vislijn door het lood heen, direct naar de onderlijn. Het lood zit zoals gezegd “op” de lijn. Inline-lood heeft het voordeel dat het zwaarste deel van het lood wordt opgepakt door de karper. Hierdoor is de grootste kans dat de haak goed wordt gezet. Bij gebruik op een schone en harde bodem adviseren we dan ook om inline-lood te gebruiken. Een nadeel van inline-lood is dat het minder ver werpt. Daarnaast kan een onderlijn bij een zachte bodem of bodemwier slecht functioneren, doordat de onderlijn hier door in het loodgewicht ingetrokken wordt. Bij zeer zachte bodem kan zelfs de gehele onderlijn in de bodem komen te liggen.

Inline lood karper

 

Wartellood

Voor verre worpen, zachte bodem en bodemwier adviseren we om juist wartellood te gebruiken. Bij wartellood hangt het lood naast de hoodlijn en onderlijn. Het lood kan in de bodem of bodemwier zakken, zonder dat de werking van de onderlijn beperkt wordt. De karper heeft bij de inhaking iets meer speling, totdat het volle gewicht van het lood een goede inhaking kan verzorgen.

Wartellood karper

Kneedbaar lood / putty voor karpervissen

Kneedbaar lood oftewel putty kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo wordt het gebruikt om onderlijnen te verzwaren. Dit voorkomt dat een onderlijn met een boog van de bodem komt en een azende karper afschrikt. Putty op de onderlijn kan ook helpen om de inhaking te bevorderen. Door het gewicht van de putty kan de haak extra snel draaien in de bek van de karper. Naast verzwaring van onderlijnen, kan het ook helpen om bijvoorbeeld tube, leader of hoofdlijn te verzwaren. Ook dit helpt om karpers niet af te schrikken. Eventueel kan het ook gebruikt worden om dobbers uit te loden of een pop-up.

 

Loodhagels voor het karpervissen

Loodhagels kunnen net als putty ingezet worden. Door de snee in het lood kan dit eenvoudig op de vislijn gemonteerd worden en eventueel verwijderd. 

Loodhagels karper

Toplood voor het karpervissen

Toplood is lood dat na het inwerpen aan de hoofdlijn wordt bevestigd. Dit lood ligt vaak vlak voor de hengeltop en zorgt dat de hooflijn direct naar de bodem loopt en zo over de bodem naar het werplood en onderlijn loopt. In sommige gevallen is toplood absoluut noodzakelijk, zoals bij scheepvaart, die een hoofdlijn kan oppakken. Daarnaast kan het ook helpen om te voorkomen dat karper met de hoofdlijn in aanraking komt. Zeker als de hoofdlijn in de richting loopt waar de karper van en naar de stek zwemt.  

Toplood karper

Flying Backlead

Flying backlead is lood dat boven de een leader of tube op de hoofdlijn wordt aangebracht. Dit lood helpt de laatste meters naar het haakaas op de bodem te houden. Dit voorkomt dat karpers een lijn voelen en beperkte tot geen vertrouwen hebben om te azen. De kans op een aanbeet kan hierdoor zeer beperkt worden.

Dit flying backlead heeft vaak een puntige en een holle kant. Afhankelijk hoe ver je het backlead van het lood en onderlijn wilt hebben, bepaald hoe het op de hoofdlijn wordt geplaatst. Als de holle kant naar het lood en onderlijn is gericht, dan zal deze meer luchtweerstand ondervinden bij het inwerpen. Hierdoor zal het backlead verder van het lood en onderlijn terecht komen. Als het backlead juist dicht bij het lood en onderlijn terecht moet komen, dan kan de puntige kant naar het lood en onderlijn wijzen, of kan het backlead ook vastgezet worden met stoppertjes.

 

Hopelijk heeft bovenstaande informatie geholpen om het juiste lood voor jouw manier van karpervissen te selecteren. Mocht je toch nog vragen hebben, laat het ons weten. We helpen je graag verder.

 

Team Sportvisgigant

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »