Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Karperhaken

Zie hier ons aanbod van karperhaken. Voor de inzet van de verschillende soorten karperhaken, kan je voor ons advies kijken aan de onderzijde van deze pagina.

Filters

Karperhaken kopen?

In het enorme aanbod van karperhaken is het soms lastig te kiezen. Logisch!! Naast verschillende grootte haken, zijn er langstelige haken en kortstelige haken, karperhaken met een ronding of juist recht, met of zonder weerhaak, met een naar binnen gebogen haakpunt of juist recht en met veel of juist weinig ruimte tussen de haakpunt en de steel van haak.

Met onderstaande informatie helpen we je graag op weg naar een karperhaak, waar je met veel vertrouwen mee kunt vissen. Want dat vertrouwen gaat echt vis opleveren!!

 

Welke karperhaken zijn er?

Het enorme aanbod aan verschillende karperhaken is gelukkig in te delen in een paar verschillende categorieën. In hoofdlijnen komt dit op het volgende neer;

 • Klauwhaak
 • Curved Shank haak
 • Long-shank hook
 • Chod-haak

Onderstaande geven we een korte beschrijving van deze haken en waarom deze haak al dan niet in te zetten. 

 

De klauwhaak

De klauwhaak is een haak met een korte steel en een grote bocht naar de haakpunt. De haak kan door deze ruimte makkelijk vlees pakken in de bek van de karper. Het voordeel van deze haak is dan ook dat er goed kracht op de haak gezet kan worden, zonder dat deze snel loslaat. Hierdoor is deze haak ideaal om in te zetten in de buurt van obstakels. De klauwhaak is verkrijgbaar in versies met en zonder een weerhaak en met een rechte punt of met een meer naar binnen gedraaide punt. Hoe rechter de punt hoe makkelijker deze prikt. Is er echter stroming, of een stenen bodem, dan zal de rechte punt snel bot kunnen raken, wat een goede inhaking zal beperken.

 

Door de ruime bocht in de klauwhaak, zal de haak minder snel draaien in de bek van de karper dan andere haken. Het gebruik van een line-aligner is dan ook zeker aan te raden.

Klauwhaak

 

De Curved Shank karperhaak

De Curved shank karperhaak is goed te herkennen aan de gebogen haaksteel. Door deze buiging heeft de haak de neiging om heel snel naar de onderkant van de bek van de karper te draaien. Het gebruik van een lange line-aligner is niet altijd handig. Dit kan voorkomen dat de haakpunt vlees kan pakken, Beter kan een korte line-aligner gebruikt worden, of de haak zonder in te zetten. De haak zal minder vlees pakken dan de klauwhaak. Heel stevig drillen wordt afgeraden met deze haak.

 

De long-shank karperhaak

De naam zegt het eigenlijk al. Deze karperhaak heeft een lange steel. Deze lange steel heeft een beetje het effect van een line-aligner. Hierdoor is deze haak een goede prikker. Het nadeel is echter dat de haak stijf is ten opzichte van een line-aligner. Hierdoor zal de haak eerder gaan wrikken en lopen in de karperbek als deze heen en weer blijft zwemmen. Hierdoor is er een grotere kans dat de karper schade oploopt bij een stevige dril. We adviseren deze goed prikkende haak dan ook enkel in te zetten als er voldoende ruimte is om een karper af te drillen. Onder de top is voorzichtig drillen uiteraard aan te raden.

 

 

 

De chod-karperhaak

Deze karperhaak lijkt op een klauw-haak, maar de oog van de haak is naar buiten gebogen (van de haakpunt af). Dit betekent ook dat de karperonderlijn in een andere hoek van de haak afkomt. Deze haak wordt veelal ingezet bij stijve onderlijnen, zoals de chod-rig, D-rig en Zig-rig. Ook kan deze haak goed gebruikt worden voor het penvissen.

 

 

Welke maat karperhaak moet je hebben?

De perfecte haak voor elk haakaas en karper bestaat niet! Zelf kijken we naar de grote van het haakaas en de grote van de karper. In hoofdlijnen kan je zeggen dat bij klein haakaas ook een kleinere karperhaak past en bij grote karper een grotere haak beter uitkomt. Uiteraard kan je met klein aas op grote karper vissen. Over het algemeen blijkt ook dat kleinere haken meer vlees pakken, maar een grotere kans hebben op recht buigen als je deze zwaar belast. Met al deze factoren is het spelen, om te voorkomen dat je karpers verspeelt en ze onnodig beschadigd. Gelukkig maakt het leggen van deze puzzel onze hobby ook zo mooi.

 

Mocht je het even niet meer weten, stuur dan gerust een bericht. We helpen je graag een stuk op weg, om ook jou puzzel completer te maken.

 

Geen karperhaak maar wel een onderlijn?

Geen zin om zelf onderlijnen te knopen? Kijk dan bij onze kant-en-klare karperonderlijnen. Wel zo makkelijk en altijd goed geknoopt!

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »