Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Gevlochten vislijn voor het vissen op karper

Vind hier ons assortiment aan gevlochten lijnen voor het karpervissen. Kijk voor ons advies over het gebruik van gevlochten vislijn aan de onderzijde van de pagina.

Filters

Gevlochten Lijn voor het Karpervissen

Met elke vislijn valt natuurlijk karper te vangen. Toch zijn in bepaalde omstandigheden waar gevlochten lijnen een stuk prettiger vissen dan andere vislijnen. Hopelijk kunnen we met onderstaande informatie je helpen om te bepalen of gevlochten vislijn een geschikt alternatief is, of dat wellicht een andere soort vislijn beter bij je past.

 

Gevlochten Lijn. Wat is dat?

Het vlechten van vezels lijdt uiteindelijk tot een enkele draad. Vervolgens worden enkele draden gebruikt om een dikkere gevlochten lijn te maken. Hoe meer draden gevlochten worden hoe uiteraard dikker, maar ook ronder een gevlochten lijn is. Deze ronde lijn helpt bij het karpervissen om verre worpen te kunnen maken. Daarbij heeft een gevlochten lijn een ontzettend hoge trekkracht en zeer weinig rek ten opzicht van bijvoorbeeld nylon. Deze eigenschappen kunnen erg van pas komen, als we onze sterke karpers proberen te vangen. 

Naast ´standaard´gevlochten lijn is er ook dyneema. Deze lijn is gevlochten met door het Nederlandse DSM gepatenteerde PE (polyethyleen) vezel. Deze vezel is zelfs sterker dan staal! Zie hiervoor de categorie dyneema vislijn.

 

Welke gevlochten lijnen geschikt voor karpervissen?

Gevlochten lijnen verschillen in de vezels die gebruikt zijn, het aantal draden dat in elkaar geweven is en het gebruik van een eventuele coating. Voor het karpervissen adviseren we gevlochten lijnen met minimaal 8 draden. Minder kan ook, maar deze zal sneller breken bij het raken van een brug, steigerpaal, of mosselbank. Juist karper kan makkelijk meters van een molen aftrekken en in een obstakel raken. We willen we kans zo groot mogelijk maken dat deze er ook weer uit kan zwemmen.

Onderstaande enkele voordelen van een gevlochten lijn met meer draden;

 • Minder rek
 • Minder weerstand 
 • Rondere lijn, waardoor deze makkelijker werpt.
 • Schuurbestendiger, doordat enkele draden kunnen scheuren zonder dat de gehele vislijn door is
 • Dunner bij zelfde trekkracht, waardoor je verder kan werpen en minder snel opgepikt wordt door de karper

Daarnaast zal een gevlochten lijn eerder willen drijven. Bij erg schuwe karpers schrikt een lijn door het water erg af. Zoek dan een gevlochten lijn met een coating, waardoor deze zinkt Zijn er echter veel waterplanten, dan kan een drijvende lijn juist helpen om de karper naar de oppervlakte te loodsen.

 

Gevlochten Lijn of Nylon voor het Karpervissen?

Gevlochten lijn wordt steeds meer gebruikt dan nylon vislijn. Dat is niet altijd terecht. Zie onderstaande enkele verschillende kwaliteiten. Afhankelijk hoe jij vist een nylon of een gevlochten lijn meer geschikt;

 

 • Gebrek aan rek

Een gemiddelde nylon vislijn heeft 10% rek, wat inhoudt dat elke meter vislijn zo´n 10cm kan uitrekken. Vergelijk je dit met een gevlochten lijn, dan is dit bijna 0%. Op grotere afstanden kan rek erg lastig zijn. Zo kan een karper nog net dat obstakel halen of wordt een dril bijna niet gevoeld. Ook is de beetregistratie bij grote afstanden zeer slecht. Dan is een gevlochten lijn eigenlijk de enige goede optie.

 

 • Trekgewicht gevlochten lijn 

Door de vele vezels is de trekkracht van gevlochten lijn ontzettend hoog. Zeker als je dat vergelijkt met een nylon van dezelfde diameter. Hierdoor kan je vissen met een dunner lijn, waardoor karper minder snel afschrikt. Eventueel kan de extra trekkracht ook helpen om karper uit een obstakelrijke zone te loodsen. Voor het buitenland kan gevlochten lijn ook handig zijn, als er bijvoorbeeld grote steur en meerval aanwezig is. Dan maak je een goede kans dat je zo´n geduchte tegenstander toch de baas kunt zijn. 

 

 • Nylon misschien toch sterker dan gevlochten lijn...

Als je naar de trekkracht kijkt, is gevlochten lijn uiteraard sterker. Maar als je naar de kracht kijkt die de lijn kan hebben als je deze ergens langs trekt, dan blijkt nylon toch sterker, of beter gezegd schuurbestendiger. Nylon kan in sommige situaties dus makkelijker zijn. Zo glijdt nylon beter langs bijvoorbeeld een boomtak, terwijl een gevlochten lijn er in snijdt. 

 

 • Wat mag gevlochten lijn kosten?

Over de prijs kunnen we kort zijn. Gevlochten lijn is duurder dan nylon. De reden is de vele handelingen die het vraagt om tot een gevlochten lijn te komen. Niet alle vissers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor de hogere trekkracht, drijfvermogen, betere beetindicatie en dunnere diameter.

 

Knopen voor gevlochten lijnen

Een gevlochten lijn kan snel breken als er een verkeerde knoop is gebruikt. Onderstaande kan je enkele knopen vinden, die geschikt zijn voor het vissen met gevlochten lijn;

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]