Terug

 • 14 dagen bedenktijd
 • Gratis verzending vanaf € 75,-
 • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Vislijn / Visdraad voor het Witvissen

Vind hier ons uitgebreide aanbod van hoofdlijnen voor het Witvissen. Kijk voor specifieke producten (dyneema, gevlochten lijn en nylon) in het categorie overzicht aan de linkerzijde van deze pagina.

Advies vind je onderaan de pagina.

Filters

Lijn voor het witvissen in elke situatie

Uiteraard kan je met elke vislijn gewoon witvis vangen. Wel hebben de verschillende vislijnen, zoals dyneema, gevlochten lijn en nylon (waaronder fluorcarbon) andere kwaliteiten die min of meer geschikt zijn voor jouw manier van vissen. Hopelijk kunnen we met onderstaande informatie je helpen om de meest geschikte vislijn te kiezen.

 

Bij het kiezen van een vislijn raden we aan om over onderstaande onderwerpen na te denken;

 • Zichtbaarheid van vislijn onder water
 • Drijvende of zinkende vislijn
 • Trekkracht van vislijn
 • Rek
 • Werpkwaliteiten van vislijn
 • Schuurbestendigheid
 • Wat mag het kosten?

 

Dyneema, gevlochten lijn, nylon of fluorcarbon?

Hieronder volgt een korte beschrijving van de verschillende beschikbare lijnen. Onderaan is een tabel weergegeven waarin de verschillende eigenschappen zijn opgesomd.

 

Dyneema Lijn Witvis

Dyneema is een vislijn die bestaat uit geweven vezels. Hiermee lijkt het erg op een gevlochten lijn, maar in dyneema lijnen is PE (polyethyleen) verwerkt. Deze PE is een gepatenteerd product van Nederlandse bodem (DSM) en is sterker dan staal!

Een gevlochten lijn mag enkel Dyneema heten als PE in verwerkt is. Er zijn maar een beperkt aantal merken die gebruik maken van deze vezels waaronder Berkley en Spiderwire. Een aantal eigenschappen van dyneema lijn zijn; drijft, hoge trekkracht, geen rek en schuurbestendig.

 

Gevlochten lijn Witvis

Gevlochten vislijn bestaat uit verschillende in elkaar gevlochten draden/vezels. Hoe meer draden er gevlochten worden, hoe ronder de lijn wordt. Hierdoor zijn de werpkwaliteiten beter en is de lijn meer schuurbestendig. Zo zijn er gevlochten lijnen met 4 dragen, 8 draden en 8 draden om een kern beschikbaar.

Over het algemeen drijft gevlochten lijn. Er zijn wel gevlochten lijnen beschikbaar met coatings die de vislijn doen zinken. Deze vislijnen zijn hoger in prijs.

 

Nylon lijn witvis

Nylon is een thermoplastisch materiaal dat werd uitgevonden als vervanging voor zijde. Vele jaren later werd het ook toegepast in de visserij. Het wordt ook wel aangeduid als PA (polyamide) niet te verwarren met de PE van dyneema. Het is een goed betaalbare vislijn en daarmee wellicht ook wel de meest gebruikte in de hengelsport.

 

Fluorcarbon witvis

Fluorcarbon is een nylon vislijn (Polyvinylideenfluoride -PVDF) waarin carbon vezels zijn verwerkt. De vislijn wordt hierdoor zeer schuurbestendig en kinkt bijna niet. Daarentegen heeft het minder trekkracht en is stugger dan normale nylon vislijnen.

Fluorcarbon heeft bijna dezelfde lichtbrekingsindex als water, waardoor het nagenoeg onzichtbaar is onder water. Lees hierover ook in onze blog over Fluorcarbon

 

Eigenschappen verschillende vislijnen op een rij

Zie hieronder een opsomming van de eigenschappen van de verschillende soorten vislijnen. Afhankelijk welke eigenschappen voor jou van belang zijn, kan je kiezen welke vislijn het meest geschikt is.

Tabel Vislijn

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]