Terug

 • Gigantisch veel voordeel
 • Gigantisch veel keuze
 • Gigantisch snel verzonden

Nylon Vislijn voor het Karpervissen

Vind hier ons uitgebreide aanbod van nylon hoofdlijnen voor het karpervissen. Advies vind je onderaan de pagina.

Filters

Nylon Lijn voor Karpervissen

De meest gebruikte vislijn voor het karpervissen is en blijft nylon. Het is goedkoop en makkelijk te knopen. Daarnaast kan het in veel situaties goed gebruikt worden, maar is niet altijd het beste alternatief. Lees hier wanneer je nylon wel of niet in moet zetten. 

 

Waarvan wordt nylon lijn gemaakt?

Nylon is een synthetische textielvezel die gemaakt is uit polyamiden. Het is ontwikkeld als vervanger van zijde. Zijde is relatief duur en toch kwetsbaar. Nylon is daarentegen licht van gewicht, schuurbestendig en heeft een goede trekkracht. Nylon zit verwerkt in verschillende producten, zoals kleding, touwen en natuurlijk in onze vislijnen.

 

Karpervissen met nylon of toch gevlochten lijn?

De meest gebruikte vislijn is nylon. Echter wordt er door de jaren heen steeds meer overgestapt naar gevlochten lijnen. Deze overstap heeft deels te maken door de soms enorme afstanden waarop gevist wordt, maar heeft ook te maken met andere eigenschappen van gevlochten lijn.  

 

 • Nylon niet altijd geschikt bij het karpervissen

Nylon heeft van nature een behoorlijk rek. Gemiddeld is dit zo´n 10 cm op elke meter. Als we een vis aan het drillen zijn, dan vangt de nylon lijn veel van de uithalen van de karper op, zonder dat er veel kracht op de haakpunt wordt gezet. Dit voorkomt dat een haak snel uit de bek van de karper wordt getrokken. Het nadeel van deze rek is dat de beetregistratie soms heel slecht is. Wordt er bijvoorbeeld op 200m uit de kant gevist, dan kan een karper enkele meters zwemmen voordat de beetmelder een eerste piep laat horen. Bij een karper die naar je toe zwemt kan het aantal meter nog veel verder oplopen. Bij deze verre afstanden is een gevlochten lijn of dyneema eigenlijk het enige geschikte. 

 

 • Zinkend nylon voor het karpervissen

Nylon lijn zinkt. Toch zijn er zowel drijvende als goed zinkende nylon lijnen te koop. Dit komt door het toevoegen van extra stoffen aan het nylon. Fluor carbon is hier een goed voorbeeld van. Deze versie van nylon lijn zinkt heel snel.

Gevlochten lijn drijft. Handig als er veel rotzooi op de bodem ligt, maar bij schuwe karper kan deze eigenschap wel erg in de weg zitten. De karper kan namelijk snel afschrikken van de lijn, waardoor ze niet meer azen of heel voorzichtig. De kans op het vangen van karper is dan een heel stuk kleiner. Ook zal een vislijn hoger in het water meer stroming oppakken. Hiervoor zijn ook gevlochten lijnen met coating ontwikkeld om de zinkende eigenschap van nylon mee te nemen.

 

 • Nylon vs gevlochten lijn. Wat is sterker?

Simpelweg kan gezegd worden dat een gevlochten lijn minder snel zal breken dan een nylon lijn. Dit komt door de verschillende geweven vezels. Maar ...... als de sterkte ook gemeten wordt bij zijwaartse belasting (schuurbestendigheid) dan verliest een gevlochten lijn het van een nylon lijn. 

 

Naast de trekkracht en schuurbestendigheid heeft een gevlochten lijn ook de neiging om in een obstakel te snijden. Denk hier bijvoorbeeld aan rietstengels, wortels en takken. Een gevlochten lijn zal hier meer langs glijden. Om de karper hier uit te krijgen heeft nylon hier het voordeel. 

 

 • Nylon is een goedkopere karper lijn

Over de prijs kunnen we kort zijn. Gevlochten lijn is duurder dan nylon. De reden is de vele handelingen die het vraagt om tot een gevlochten lijn te komen. Daarnaast zijn de grondstoffen van nylon goedkoper.

 

Hopelijk heeft bovenstaande informatie geholpen om de voor- en nadelen van nylon in te zien. Wil je de kwaliteiten van alle lijnen op een rij zien, kijk dan op de algemene productcategorie vislijn. Hier worden verschillende vislijnen met elkaar vergeleken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
  [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »