Terug

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Albatros Hengelsport

Filters

Albatros Hengelsport

ALBATROS HENGELSPORT

Albatros is een oer-hollands merk! Albatros Hengelsport Int. B.V. is in 1927 opgericht en sindsdien één van de meest gerenommeerde firma’s op gebied van hengelsport. Albatros is een totaalaanbieder van een uitgebreid assortiment hengelsportartikelen waaronder de meest vooraanstaande topmerken.

 

De geschiedenis van Albatros Hengelsport

8 juni 1906 werd Nelis Vogel de grondlegger van Albatros Hengelsport geboren in hartje Amsterdam. Nelis Vogel is van beroep loodgieter/blikslager, ondernemer met een eigen zaak in de Jordaan en in zijn vrije tijd is hij fervent hengelaar. Hij is met de vangsten niet onverdienstelijk, meester in het vissen op snoek of met de pen op karper.

In het jaar 1927, het geboortejaar van zoon Henk Vogel, neemt Nelis Vogel een groot besluit en maakt hij van zijn hobby zijn beroep. Met de verkoop van zijn motorfiets, een Harley Davidson, vergaart hij startkapitaal voor een eigen winkel met hengelsportartikelen, gelegen in de 2e Tuindwarsstraat. Daar verkoopt hij, samen met zijn vrouw, in het begin aas, silk, haakjes, bamboe en eigen vervaardigde aasketels en zinken wormen- en krabbenbakken. Al snel werd de winkel een begrip in de stad en had het een goede aanloop. Eén van de klanten van Nelis was een bekend journalist, Kick Geudeker. Kick Geudeker raakte onder de indruk van de viservaringen en verhalen van Nelis en ze raken bevriend en worden vismaten. Geudeker schrijft het hengelsportboek met de titel ‘Beet’. Een bestseller met vele herdrukken welke was opgedragen aan zijn vismakker Nelis Vogel.

De oorlogsjaren breken aan. Het zijn zware tijden, ook voor de kleine familiezaak. Geen goederen weinig klandizie en tot overmaat van ramp wordt Nelis Vogel opgepakt en opgesloten omdat hij weigert een hooghartige Duitse officier te bedienen. Nelis weet zijn gevangenschap te overleven en weet na de oorlog de draad weer op te pakken. Na de oorlog begint de hengelsport te groeien en profiteert de familiezaak van Nelis Vogel hier ook van.

In 1947 start Nelis samen met zijn zoon Henk een groothandel, welke gevestigd is in de Anjelierstraat te Amsterdam. Al spoedig krijgt Albatros de exclusieve verdeling van belangrijke merken, zoals de exclusieve vertegenwoordiging van Mitchell molens voor de BENELUX. Nelis is verantwoordelijk voor het beoordelen van de producten op basis van vis-technische aspecten, materialen en praktijkervaring terwijl Henk zich meer gaat bezighouden met de zakelijke kant van de onderneming.

De zaken beginnen te groeien en bloeien. Frankrijk is een belangrijk land waar veel producten worden geproduceerd en welke door Albatros worden geïmporteerd. Albatros koos voor samenwerking met gerenommeerde en toonaangevende bedrijven als Mepps, Rapala, Daiwa, Mustad, Platil, Fuji etc. Er werd met het belangrijke hengelmerk Pezon & Michel plannen gemaakt om splitcane hengels te fabriceren in Nederland. Dit kwam niet echt van de grond want de volglas hengels waren in opkomst. Nylon maakte enorme ontwikkelingen door en ook de kunstaasvisserij werd steeds belangrijker mede dankzij Nelis Vogel die zelf spinners ontwikkelde voor ondiep water (onverzwaard) en liet produceren in Frankrijk. Uit deze tijd komen de nog steeds ongeëvenaarde Ondex spinners. De groei brengt met zich mee dat er continu gezocht wordt naar grotere huisvesting. Albatros gaat verhuizen vanuit de Jordaan naar de Prins Hendrikade en als dit te klein is geworden gaat Albatros een complex bouwen in Rijsenhout onder de rook van Schiphol, waar we nog steeds zijn gevestigd. Kort na de verhuizing in 1970 komt Nelis Vogel veel te vroeg te overlijden. De beide zonen van Henk, Cees en Max komen Albatros versterken. Zij doen ervaring op middels stages in het buitenland. Cees bij Mitchell in Frankrijk en Max bij Balzer in Duitsland. Henk is vaak en lang van huis vanwege de zakenreizen. Als koopman reist hij door heel Europa om handel in te kopen. Voormalig Oost Duitsland is een belangrijk productieland en hier worden veel zaken gedaan.

Er wordt ook veel samengewerkt met collega familiebedrijven in het Buitenland zoals Balzer in Duitsland, Arca in België, Sundridge in Engeland, Grauvell in Spanje en Migliazza in Italië op gebied van ontwikkeling en inkoop. Op één van de reizen van Henk naar Amerika komt hij in aanraking met de Mr Twister en krijgt de alleenverkoop voor heel Europa. Aanvankelijk wordt de Mr Twister met veel sceptisch ontvangen en kost het moeite om dit nieuwe product aan de man te brengen, maar door de enorme vangkracht bewijst het product zichzelf en valt het product niet aan te slepen. In 1986 wil Henk het roer overgeven en er wordt een constructie gemaakt waarbij naast Albatros een nieuwe firma wordt opgericht, te weten Hengelsport Europa. Max krijgt de zeggenschap over Albatros terwijl Cees de leiding neemt in Hengelsport Europa.

De wereld raakt in beweging en de markt wordt toegankelijk en transparanter. De muur tussen Oost en West komt te vervallen en de productie verplaatst zich voornamelijk naar het Verre Oosten. De wereld wordt kleiner. De grenzen vervagen, de Europese Gemeenschap groeit en de Euro-munt doet zijn intrede. De handel in hengelsport krijgt meer concurrentie vanuit het binnen- en buitenland. Ook Albatros heeft hier mee te maken. Max weet het succes van Albatros als topondernemer voort te zetten. In 2015 komt er na 3 generaties Vogel een eind aan de dynastie en komt Albatros in andere handen.

Albatros 90 jaar hengelsport. Hele generaties zijn met het merk opgegroeid en Albatros streeft er naar dat er nog vele generaties zullen volgen en dat wij een totaalpakket van prachtige, verleidelijke, betaalbare, kwaliteits- , hengelsportartikelen blijven aanbieden. Hengelsport is een spannende, uitermate toegankelijke, zeer betaalbare, avontuurlijke, sport en tijdverdrijf wat zich afspeelt in de vaak prachtige natuur. Op naar de 100.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]