Terug

  • Gigantisch veel voordeel
  • Gigantisch veel keuze
  • Gigantisch snel verzonden

Onderlijnmateriaal voor het karpervissen

Vind hier alles om zelf onderlijnen te maken of geheel kant en klare onderlijnen. Voor het zoeken naar specifieke producten kan je gebruik maken van het overzicht aan de linkerzijde van deze pagina.

Filters

Karperonderlijn kopen?

Een goede karperonderlijn kan een groot verschil maken in het vangen van karper. Waar sommige karpervissers zonder vangst naar huis gaan, vangen ander karpervissers de ene karper na de andere. Hoe kan dat? Hopelijk kan onderstaande informatie over karperonderlijnen je helpen om bij de club van goed vangende karpervissers te horen.

 

De perfecte karperonderlijn

Een altijd perfect werkende karperonderlijn bestaat niet!! Al verwachten we dat elke karper direct gehaakt is als deze het haakaas opneemt. In de praktijk blijk dit niet zo te werken! De vele onderwaterbeelden van azende karper laten dit keer op keer zien. Zelfs de meest doorgewinterde karpervissers gaan gefrustreerd naar huis als ze de beelden terugkijken.

 

Je bent namelijk van heel veel factoren afhankelijk of een karper daadwerkelijk gehaakt wordt. Hierbij kan je denken aan de richting waarin de karper zwemt, de snelheid waarmee hij het aas opneemt, dat stukje vuil dat op de bodem ligt, de vorm van de bek van de karper, de stroomsnelheid en de hoek waarmee hij het haakaas opneemt. Deze factoren zijn voor de karpervisser niet direct te beïnvloeden, en lijk je vooral aan het toeval overgelaten.

 

Gelukkig zijn er andere factoren die we wel kunnen beïnvloeden, die het verschil tussen vangen en niet vangen bepalen. Hierbij kan je denken aan de lengte van de onderlijn, de lengte van de hair, de grote van de haak en de stijfheid van de onderlijn. Onderstaande vind je meer informatie hoe hier mee om te gaan.

 

Welke karperonderlijn voor welk bodemtype

Een goed werkende karperlijn voor elk water en bodemtype bestaat niet. Zo kan het zijn dat je van alle karpervissers het best vangt op het ene water, maar op dat andere water ze maar niet te pakken krijgt. Vele boeken zijn volgeschreven wat je dan allemaal uit de kast moet trekken. Hier onderstaand een eenvoudig advies hoe je hier mee om kunt gaan.

 

Karperonderlijn bij een harde bodem

Bij een harde (schone) bodem adviseren we een geheel stijve of semi-stijve karperonderlijn te gebruiken. Deze karperonderlijn zorgt ervoor dat de onderlijn gestrekt op de bodem terecht komt, waardoor deze snel strak gezwommen wordt door de karper. De haak kan hierdoor extra snel draaien en vlees pakken in de bek van de karper. Mocht het niet lukken om de karper te haken, dan heeft een stijve onderlijn de eigenschap om weer in gestrekte stand op de bodem te vallen. Direct klaar voor de volgende opname. Bij een zeer soepele onderlijn is dit niet het geval, en kan een onderlijn zelfs in de knoop raken door kleinere vis of door het wapperen van vinnen en staart van onze karpers.

 

Een stiff-rig is bij een harde bodem heel goed in te zetten. Deze onderlijn is gemaakt van stijf materiaal zoals fluor-carbon of gevlochten onderlijn met een coating.

 

  • Hinged- stiff-rig

Deze karperonderlijn bestaat uit twee stijve delen en zijn verbonden door middel van een kleine wartel of rig-ring. Door dit draaipunt kan de onderlijn de contouren van de bodem beter volgen en kan in sommige gevallen bijdragen bij het draaien van de haak in de bek van de karper.

 

Karperonderlijn bij een zachte bodem

Bij een zachte bodem adviseren we niet direct om een stijve onderlijn te gebruiken. Een stijve onderlijn kan dan namelijk met het lood in de bodem worden getrokken. De overige onderlijn steekt dan uit de bodem en geeft een onnatuurlijke presentatie van het haakaas. Geen ideale situatie om een karper te vangen. Een soepele onderlijn is juist zeer geschikt om op de bodem te blijven en daarmee een karper te vangen.

 

  • Line-aligner Rig

Wellicht één van de meest gebruikte onderlijnen die we kennen. Deze line-aligner rig is een soepele onderlijn waar het draaien van de haak bevorderd wordt door een stukje krimpkaas of kant-en-klare line-aligner.

 

  • Combi-rig

Een combi-rig is een onderlijn die deels stijf is en deels soepel. Door het soepel gedeelte kan de onderlijn beter draaien en de contouren van de bodem volgen. Ook zal het stijvere gedeelte ervoor zorgen dat de onderlijn meer gestrekt op de bodem valt. Hierdoor is de kans op een snelle inhaking een stuk groter, ook wanneer deze door een karper weer uitgespuugd wordt of verplaatst wordt als er een karper over het haakaas zwemt.

 

Karperonderlijn bij bodemvuil

Als er veel vuil op de bodem ligt is het lastig om effectief op karper te vissen. De haak kan snel verstopt raken wier, met takjes of bladeren, waardoor het vangen van karper onmogelijk wordt. In dit geval kan het verstandig zijn om het aas net boven de bodem of bovenop het wier aan te bieden. Dit voorkomt dat de haak verstopt raakt en de karper kan dan snel het haakaas vinden.

 

  • Chod-rig

Een chod-rig wordt niet bij het lood bevestigd, maar op de hoofdlijn of leader. Ondanks dat het lood in de bagger of het wier terecht komt, zal de chod-rig hier altijd bovenop vallen. Deze onderlijn wordt gevist met een pop-up zodat de onderlijn met haak altijd boven het wier of bagger in het water hangt.

 

  • Ronnie D-Rig

De Ronnie D-rig is een succesvolle karperonderlijn voor veel vissers. In veel bladen wordt lovend over deze onderlijn gesproken. Het succes van de onderlijn zit hem het verlengen van de haak, waardoor deze goed naar de onderkant van de bek van de karper draait. Tevens is het mogelijk om de karperhaak te vervangen, zonder een geheel nieuwe onderlijn te knopen of te kopen. Dat scheelt dan weer.

 

Hoe lang moet een karperonderlijn zijn?

Ook de lengte van een karperonderlijn kan erg bepalend zijn bij het vangen van karper. Hieronder enkele tips:

 

Een langere karperonderlijn;

  • Bij zachte bodem of bodemwier - een langere onderlijn voorkomt dat de onderlijn in de bagger of wier getrokken wordt en de haak verstopt raakt. Extra lengte zorgt er voor dat de onderlijn dan nog goed zijn werk kan doen
  • Bij een stijve onderlijen - een onderlijn moet ruimte hebben om te kunnen draaien. Een zeer korte onderlijn die direct aan het lood geknoopt is, heeft nagenoeg geen kans om te draaien in de bek van de karper

 

Een kortere karperonderlijn

  • Bij een compacte voerplek - de karper zal minder snel zwemmen omdat het aas dicht op elkaar ligt. Hierdoor duurt het langer voordat de onderlijn wordt strak gezwommen en de karper dus makkelijker het haakaas kan uitspugen.
  • Als het water koud is - karpers zijn koudbloedig. Dit houdt in dat karpers net zo warm zijn als het water waar ze inzwemmen. Dit betekend ook dat de karper minder snel zwemt bij koud weer dan bij warm weer. 
  • Te diep gehaakte karper - blijkbaar is er voldoende vertrouwen voor de karper om het haakaas op te nemen. Helaas komt de haak te diep naar binnen, waardoor deze onnodige schade aanbrengt in de zachte delen van de bek. Verkort de karperonderlijn met enkele centimeters, totdat de haak bij vangsten mooi in de voorkant van de bek zit.

 

Hopelijk heb je met bovenstaande informatie meer inzicht gekregen in karperonderlijnen. Mocht je nog met vragen zitten, neem dan gerust contact op. We helpen je graag verder,

Team Sportvisgigant

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »