Terug

  • Gigantisch veel voordeel
  • Gigantisch veel keuze
  • Gigantisch snel verzonden

Fluor Carbon / Stiff-rig

Zie hier ons aanbod aan fluorcarbon onderlijnmateriaal speciaal voor het karpervissen. Even niet weten welk product je nodig hebt? Kijk onder aan deze pagina voor ons advies over fluorcarbon.

Filters

Wat is fluorcarbon voor het karpervissen?

Simpel gezegd is fluorcarbon vislijn eigenlijk een nylon vislijn. In dit nylon zijn speciale koolstofvezels verwerkt die het nylon tot een fluorcarbon onderlijn maken. Het materiaal heeft dan ook gedeeltelijk de kwaliteiten en eigenschappen van een nylon vislijn, maar heeft ook iets extra’s. Lees hierover onder meer.

 

 

De eigenschappen van een fluorcarbon onderlijn?

Zie onder enkele bijzonder eigenschappen van fluor-carbon onderlijn materiaal;

  • Zichtbaarheid onder water: Fluorcarbon is speciaal ontwikkeld op bijna onzichtbaar te zijn onder water. Het heeft namelijk bijna dezelfde lichtdoorlatendheid van water. Zeker bij schuwe karpers kan deze camouflage helpen om ze niet af te schrikken
  • Breeksterkte: Fluorcarbon heeft een niet zo hoge breekkracht ten opzicht van andere lijnen. Dit is de reden dat fluorcarbon vaak dikker gebruikt wordt. Ons advies is voornamelijk te letten op de gewenste breeksterkte. De diameter is van ondergeschikt belang.
  • Schuurbestendheid: Ondanks dat fluorcarbon sneller breekt als er aan getrokken wordt, is de lijn juist wel het bestand tegen schuren.
  • Stijfheid: Ten opzicht van een nylon lijn en gevlochten lijn is fluorcarbon stijver. Mocht dit vergeleken worden met een gecoate gevlochten onderlijn dan zijn de verschillen een stuk kleiner. Doordat fluorcarbon vaak dikker gevist wordt zal dit vaak wel stijver zijn dan een gecoate onderlijn van dezelfde breekkracht.
  • Soortelijk gewicht: Fluorcarbon is zwaar. Hierdoor heeft het de eigenschap om goed op de bodem te willen liggen. Door zijn stijfheid zal dit echter niet makkelijk de contouren van de bodem volgen.

 

 

Hoe gebruik je fluorcarbon als onderlijn?

Door zijn stijfheid zal een fluorcarbon onderlijn altijd gestrekt op de bodem terecht komen. Ook als het wordt opgepakt en uitgespuwd door verschillende vissen, dan zal de onderlijn altijd weer gestrekt op de bodem terecht komen. Hierdoor ben je altijd scherp aan het vissen. Bij een gevlochten lijn is dit veel minder het geval. Het aas kan bijvoorbeeld op de Leader of lood terecht komen, of kan in een knoop terecht komen.

 

Let wel dat je de onderlijn inzet op wat hardere bodems. Als de bodem erg zacht is, dan zal het lood in de bodem terecht komen. Het fluorcarbon zal ook deels in de bodem schieten en de rest zal uit de bodem steken. Dit leidt tot een heel onnatuurlijke aaspresentatie waar de vissen van kunnen schrikken. Iets om dus goed rekening mee te houden.

 

 

Knopen en knippen van fluor-carbon onderlijnen

Door zijn dikte is fluorcarbon minder makkelijk te knopen. Ook kan een knotless knot soms moeilijk gezet worden, doordat de lijn niet 2x door de oog van de karperhaak past. In dit geval kan je beter een hair maken van een ander (dunner) materiaal wat wordt mee geknoopt. Het strak afknippen van fluorcarbon is niet aan te raden. Beter kan er een stukje extra lijn worden overgehouden, die vervolgens door middel van een aansteker wordt gesmolten. Echt fluorcarbon zal niet branden maar gaan smeulen, waarna je het uiteinde kunt samendrukken tot een kleine druppel. Deze druppel voorkomt dat een knoop los kan komen.

 

Onderlijnen geschikt voor fluorcarbon

Enkele onderlijnen waar fluorcarbon graag wordt ingezet;

  • Ronnie-rig
  • Stiff-rig
  • Combi-rig
  • Zig-rig
  • Chod-rig
  • D-rig
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »