Terug

  • Gigantisch veel voordeel
  • Gigantisch veel keuze
  • Gigantisch snel verzonden

Schepnetten + meten

Schepnetten voor het snoekvissen en meetmateriaal vindt je gewoon bij Sportvisgigant. Het veilig landen en terug zetten van snoek en andere roofvissen die je natuurlijk met goed en visvriendelijk materiaal. Zie onder onze selectie.

Filters

Schepnetten kopen voor het snoeken?

Wij helpen je graag verder. Een goed net is misschien wel net zo belangrijk als een goede hengel. Hiermee kan je een snoek of andere roofvis veilig landen en weer vrij laten zwemmen. Met een goed net heb je geen schade aan de vis, en kan je een haak makkelijk verwijderen. En uiteraard met het ook veilig voor jou zijn, als je bezig bent met het onthaken van de vis.

 

Een landingsnet of schepnet bij het roofvissen

Een schepnet wordt gebruikt voor alle soorten netten die gebruikt worden om vissen uit het water te tillen. Toch degelijk zit er verschil in netten. Want niet met alle netten kan je de vis scheppen en deze direct op tillen. De baleinen die het net gespreid houden zijn niet allemaal gemaakt om het gewicht van een roofvis te tillen, maar enkel om het net gespreid te houden. Dit noemen we de zogenaamde landingsnetten. Om de roofvis met een landingsnet uit het water te tillen, wordt de steel van het net recht omhoog gehouden zodat het gewicht van het en vis niet direct op de baleinen komt te hangen. Deze landingsnetten herken je door een spreidblok waar de baleinen in worden gestoken. Schepnetten hebben in verhouding tot landingsnetten een veel steviger frame om het gewicht van een snoek of snoekbaar ook goed op te kunnen tillen.

 

Wat voor soort schepnetten voor snoeken?

Om verder verschil te maken in te kopen schepnetten, hebben we onderstaande nog enkele verschillende soorten netten aangegeven, met hun eigen kenmerken.

 

  • Schepnetten

Zoals aangegeven is dit een net met een stevige rand waarbij je de vis echt kan scheppen. Voor de grote snoeken en snoekbaarzen zijn deze netten niet de beste keuze. De kans op het beschadigen van het frame door het gewicht is zeker aanwezig. Voor de kleinere roofvissen is dit zeker wel mogelijk.

 

  • Landingsnetten

Landingsnetten hebben kenmerkende baleinen die je in een spreidblok plaatst. Met deze techniek kan je een grote opening maken om ook grote vissen te netten. Een nadeel is echter dat een groot net ook in de weg kan zitten. Een goede verhouding tussen grote en flexibiliteit tijdens het struinen is goed om naar te kijken. Zie onder meer info.

 

  • Pannet

Een pannet is een vorm van een schepnet. De vorm van het pannet is een ovaal of cirkel. De hoepel van het net is van hard materiaal gemaakt en staak recht op de steel. Het net is wel ondieper dan een standaard schepnet. Voor de roofvissen tot 50cm kan je goed uit de voeten met dit pannet. Verder wordt dit net veel gebruikt bij het vissen op witvis.  Ook hier is het gewicht van de vis beperkt. Probeer je hier te zware vissen mee te scheppen dan kan het blok aan de schepnetsteel breken. Mocht je toch een zware vis vangen, dan kan je beter het pannet als een landingsnet gebruiken en het net verticaal houden bij het netten.

 

  • Flicknetten

Flicknetten zijn ook een vorm van schepnetten. Tijdens het snoeken zijn deze netten erg handig omdat ze compact zijn op te vouwen. Door deze uit te klappen (flicken) heb je direct je net gereed. Deze flicknetten heb je ook in de vorm van een pannet, waarbij het net dus gespreid blijft door de interne hoepel.

 

  • Dropnetten

Het meest afwijkend net is wel het dropnet. Dit net wordt gebruikt tijdens het dropshotten of verticaal vissen langs hoge kades. Een schepnet is dan niet altijd lang genoeg om een snoek ook goed uit het water te tillen. Een dropnet is dan de oplossing. Dit net heeft geen steel, maar een touw om het ronde net te laten zakken. Het is dan de bedoeling om de snoek boven het net te krijgen om deze als een soort van brancard omhoog te tillen. Het is wel belangrijk om de snoek goed uit de drillen om te voorkomen dat deze uit het net wil springen. Dit brengt dan de nodige uitdagingen met zich mee.

 

 

Waar is een schepnet voor het snoeken van gemaakt?

Van oorsprong zijn de meeste netten gemaakt van nylon weefsel. Nylon is een duurzaam materiaal dat tegen een stootje kan. En daarnaast is het goedkoop basismateriaal om mee te werken. Middels vlechting ontstaat er een gevlochten net dat jaren mee kan.

 

In de basis is een dergelijk net meer dan prima. Het nadeel van een gevlochten net is wel dat haken de neiging hebben om hier snel in vast te raken. Zeker in het gebruik van dreggen met weerhaak kan het een nachtmerrie zijn om dit weer los te krijgen. Hier heeft de hengelsport zeker niet stilgestaan. In de tussentijd zijn er ook schepnetten bij gekomen met een rubber coating. Deze coating heeft veel voordelen ten opzichte van een kaal gevlochten schepnet voor het snoeken. Ze neemt een gecoat net geen water op. Dit helpt om het net schoon te houden en is hierdoor heel snel droog van buiten. Daarnaast zal er geen visslijm in gaan zitten, wat voor de geur ook erg prettig is. Als laatste grote voordeel is het niet haken van het net. Een haak zal met moeite ver penetreren in een gecoat net, waardoor je een gevangen snoek makkelijk kunt onthaken, zonder dat het vast komt te

 

Hoe groot moet mijn schepnet zijn?

De gewenste grote van je schepnet is natuurlijk afhankelijk van de grote van vis die je kan verwachten. En het is handig om de grote van je net aan te passen aan je manier van vissen. Ben je bijvoorbeeld een struinend visser, dan is het niet handig om een groot landingsnet van een meter breed mee te slepen. De kans dat je hier in vast komt te zitten en je deze steeds moet meeslepen heeft veel impact op het visplezier van de dag. In deze gevallen kan je beter een klapnet hebben of een groot pannet. Deze kan je vastmaken aan je vistas en heb je vervolgens twee handen vrij om te werpen met je vishengel en vismolen. Voor snoeken tot een meter kan je nog uit van netten van 60cm.

 

Vis je vanuit een boot, dan is een net met een lange schepnetsteel ook geen goede keuze. Deze steel zal de hele dag op de boot liggen en kans dat deze vaak in de weg ligt. Daarnaast is het netten van een vis met een lange steel dan ook niet eens nodig. De vis kan je tot naast de boot trekken en dan makkelijk uit het water halen met een hele korte steel.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »