Terug

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Jerkbaits

Jerkbaits

Wat is een jerkbait en hoe vis je daarmee? Lees hier wat een jerkbait is en hoe je dit zelf kunt inzetten in jouw visserij.

Wat is een jerkbait?

Een jerkbait is een stuk kunstaas voor het vissen op roofvis, zoals; snoek, snoekbaars en baars. In vergelijking tot kunstaas pluggen, ontbreekt het bij een jerkbait aan een schoep aan de voorzijde. Deze schoep zorgt ervoor dat een plug onder water getrokken wordt en zorgt voor de kenmerkende zigzaggende actie onderwater. Bij een jerkbait moet je zelf de actie geven aan het kunstaas.

 

Er zijn enkele verschillende soorten jerkbaits op de markt verkrijgbaar. Lees hieronder waar je op kan letten, en waarom jerkbaits mogelijk interessant zijn voor jouw visserij.

 

Verschil jerkbaits en pluggen?

Het aanpassen van de actie met een plug is erg lastig, doordat de vorm en grote van de schoep niet aangepast kan worden. Alleen met de inhaalsnelheid maak je het verschil in actie. Met een jerkbait heb je de actie volledig zelf in handen. Door het geven van rukken aan de lijn zal de jerkbait uitslaan. Hoe hard en lang je rukken aan de lijn geeft bepaal je zelf. Door hiermee te spelen, is de actie van het kunstaas tijdens het binnenhalen steeds anders. Hierdoor is het voor roofvis lastiger om jouw kunstaas van echte vis te onderscheiden. Je kunt met de jerkbait dan ook echt dressuur doorbrekend werken.

 

Wanneer gebruik je jerkbaits?

Jerkbaits kan je goed inzetten bij het vissen van wateren tot 2 á 3 meter diepte. Door het ontbreken van een schoep zal het kunstaas niet snel zinken en grotere dieptes bereiken. En het mooie is dat je alle roofvissen kunt vangen met de jerkbaits.


Trollen met jerkbait is ook mogelijk mits er niet te hard wordt gevaren. Het verschil in snelheid van de jerkbait maakt juist de actie. Het advies is dan ook om de hengel in de hand te houden hiermee actief te spelen, waardoor de snelheid van de jerkbait steeds afwisselt.

 

Wat voor hengel gebruik je bij het vissen met een jerkbait?

Een hengel met een stijf topgedeelte is het meest geschikt bij het vissen met jerkbaits. Is het topgedeelte van de hengel te zacht, dan is het erg lastig om actie aan het kunstaas mee te geven. De actie wordt het best bereikt door korte stevige rukken aan de vislijn te geven. Door deze korte rukken schokt de jerkbait door het water. Hiermee wordt vluchtgedrag van aasvis nagebootst wat veel trilling afgeeft aan het water. Deze combinatie is vaak lastig te weerstaan voor roofvissen.

 

Naast de actie van de hengel is het ook verstandig om het werpgewicht van de hengel af te stemmen op het gewicht van de plug. Op onze site is per hengel aangegeven voor welke werpgewichten de hengel gemaakt is. Vaak is ook de actie van de hengel meegegeven.

 

Jerkbait drijvend / semi-drijvend / zinkend

Er zijn zowel drijvend, semi-drijvende en zinkende jerkbait. Als er geen lijn wordt ingehaald zal de jerkbait stijgen, stil in het water hangen of juist dieper afzinken. Deze eigenschap kan je gebruiken om verschillende dieptes van het water af te vissen.

 

Plek van montage-oog jerkbait

Jerkbaits bevestig je met een wartel aan de hoofdlijn of onderlijn via het montage-oog. De plaats van het montage-oog op de jerkbait bepaalt hoe diep de jerkbait door het water gaat. Als het montage-oog aan de voorkant van de jerkbait zit, zal het kunstaas eerder aan de oppervlakte blijven. Is het montage-oog meer aan de bovenkant geplaatst, dan zal de jerkbait juist dieper gaan.

 

Geïnteresseerd in jerkbaits? Kijk hier voor ons aanbod Jerkbaits.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]