Terug

  • Gigantisch veel voordeel
  • Gigantisch veel keuze
  • Gigantisch snel verzonden

Shads & twisters voor het roofvissen

Shads & Twisters in verschillende kleuren, vormen en maten. Handig voor het streetfishing, dropshotten en verticalen. Maar ook werpend op afstand kan je met dit kunstaas de nodige roofvissen vangen.

Filters

Shads en Twisters voor het vangen van roofvis

Snoek, snoekbaars en baars vangen met shads en twisters is een goed en zeker betaalbaar alternatief op het vissen met pluggen, jerkbaits en blinkers. Tevens hebben de shads en twisters enkele voordelen ten opzichte van andere soorten kunstaas. Onderstaande geven we nadere informatie, zodat je straks vol vertrouwen met de shads en twisters aan de waterkant staat en hopelijk snel met een kromme vishengel en ratelende vismolen.

 

Wat zijn shads en twisters?

Shads zijn zachte stukjes kunstaas. Ze zijn gemaakt van rubberachtig materiaal en flexibel om makkelijk in het water te bewegen als een (gewonde) vis. Twisters zijn wormachtige kunstaasjes met een grote kromme staart. Deze staart beweegt actief in het water om zo veel signalen af te geven. Een shad daarentegen heeft veel meer de vorm van een echt visje. De staart van een shad komt in verschillende vormen. Zo heb je shad-staarten die lijken op een druppel, of een platte V-vorm. Elke vorm brengt zijn eigen actie aan het kunstaas om de roofvis te verleiden.

 

Streetfishing shads

Een polaire manier om met shads te vissen, is het vissen met een dropshottechniek. Hierbij komt aan het einde van de vislijn een stuk lood. Verder omhoog op de vislijn of onderlijn komt de shad te hangen. Met een speciale knoop kan je zorgen dat de shad (of twister) haaks op de lijn komt te hangen voor een optimale actie. Vervolgens wordt steeds het lood steeds opgetild van de bodem om het kunstaas de actie mee te geven. Tussentijds kan het rusten op de bodem. In deze op- en neergaande beweging kan je roofvissen die op of vlak boven de bodem liggen verleiden om een hap te nemen. Zeker snoekbaars en baars zijn op deze manier goed te vangen. Dit kan al makkelijk in de grachten en sloten van een binnenstad. Als je hier vist wordt dit ook wel streetfishing genoemd. Een erg leuke bezigheid in de gezelligheid van de stad, waarbij de bakker en terrasje tussentijds een leuke afwisseling is tijdens jouw visdag.

 

Loodgewichten voor shads

Shads en twisters komen over het algemeen zonder haken. Deze heb je natuurlijk wel nodig om een roofvis aan de haak te slaan. Aan deze haak zit ook het loodgewicht dat gebruikt wordt om er goed mee te kunnen werpen. Daarnaast heeft het loodgewicht ook de mate van actie weer. Als je bijvoorbeeld gaat dropshotten met een hoog gewicht van 14gram, dan zal de shad veel sneller terugkeren naar de bodem, dan wanneer je dit vist met 4 gram. De actie is dan veel agressiever wat op dagen het verschil kan maken. Op andere dagen kan juist een langzamer gevist shad goed vis opleveren. Vergeet dan ook niet om af en toe af te wisselen in gewicht als de aanbeten tegenvallen. Verandering van actie kan dan soms de oplossing zijn.

 

 

Hoe groot moeten shads zijn?

Shads komen van enkele centimeters tot stuks van over de 30cm. Alle kunnen vis opleveren, maar het inzetten van een shad of twister van een goed formaat helpt je wel om vis te vangen die zwemmen in jouw viswater.

 

Shads en twisters voor baarzen

Voor baars kan je goed uit de voeten met shads en twisters tot zo’n 8cm. Veel groter is natuurlijk mogelijk maar hiermee sluit je wel een deel van de populatie uit. Al is de baars een echte slokop, die prooien tot over de helft van zijn eigen lente zal aanvallen, is de kans wel groter dat ze een kleinere shad of twister makkelijker zullen opnemen. Simpelweg vergroot je de kans dat een aanbeet volgt als je deze langs een school baarzen trekt.

 

Snoekbaars shads

Snoekbaars is een grote roofvis dan baars en kan hiermee ook grotere prooivissen najagen. Ten opzicht van een baars is de snoekbaars echter niet zo snel geneigd om een relatief groot stuk kunstaas op te nemen ten opzichte van zijn eigen lichaam. Al gebeurd het natuurlijk wel, is ons advies om niet al te groot te vissen op de aanwezige snoekbaars. Shads en twisters tot zo’n 10-12cm zijn meer dan genoeg om de snoekbaars te verleiden.

 

Snoekvis twisters en shads

Snoeken zijn grote rovers die ook grotere prooien belagen. Zeker de grote exemplaren. Al slepend kan je op groot water aan de slag met shads van meer dan 30cm om de grote metersnoeken te belagen. Werpend is het een stuk lastiger om hiermee uit de voeten te kunnen. Dan zijn shads en twisters tot zo’n 20cm nog goed te gebruiken mits het in balans is met het loodgewicht en goede haken. Is de snoek over het algemeen niet groter dan 80cm dan is ons advies om niet groter te vissen dan 15cm. Dit is al een behoorlijke prooi voor een dergelijke snoek.

 

Shads voor zeebaars

Zeebaarzen worden ook goed gevangen op shads. Vanaf 7cm kan je hier al mee de kusten, havens en dammen langs op zoek naar een zeebaars. Het is wel handig om dan voldoende shads mee te nemen, omdat de kans op verspelen van kunstaas bij het zoeken naar zeebaars zeker aanwezig is. En de soms zeer agressieve aanbeten kunnen het kunstaas kapot scheuren.

 

Juiste hengels voor shads en twisters

Vissen met shads en twisters kan met verschillende technieken. Het dropshotten is een techniek waarbij het handig is om een zachte top te hebben. Hiermee kan je de aanbeten goed signaleren en op tijd aanslaan. Een te harde hengel maakt het lastig om het kunstaas een natuurlijke beweging mee te geven en de roofvis voldoende tijd te geven om de shad goed op te nemen. De kans op het misslaan is dan ook groter. Ditzelfde geldt ook voor verticalen. Als kan je dan beter een kortere hengel gebruiken in verband met het makkelijk kunnen landen van de vis.

 

Onderlijnen voor shads en twisters

Zoals bij alle soorten kunstaas is het ook bij shads en twisters verstandig om te vissen met een onderlijn. Deze onderlijn beschermd de hoofdlijn van de tanden, stekels en ruime huid van een roofvis. Hiermee is de kans veel kleiner dat er lijnbreuk optreedt, met een vis met een stuk kunstaas als gevolg en natuurlijk het verlies van het kunstaas zelf. Zonde voor de vis en jou, dat zo goed als voorkomen kan worden door gebruik te maken van een stalen of fluorcocarbon onderlijnmateriaal.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »