Terug

  • Gigantisch veel voordeel
  • Gigantisch veel keuze
  • Gigantisch snel verzonden

Jerkbait kunstaas pluggen

Jerkbait voor het roofvissen. Een ware killer als je hier goed mee over weg kan. We geven je graag advies hoe je dit stuk kunstaas kan gebruiken met materiaal dat geschikt is voor het jerken met de jerkbait.

Filters

Jerkbait kunstaas kopen?

Een jerkbait is een kunstaas-plug. Hiermee vis je op de roofvissen die Nederland rijk is. Dit zijn snoek, snoekbaars, meerval, forel en baars. Het verschil met een andere kunstaas-pluggen is dat de jerkbait niet zomaar actie geeft als je deze door het water trekt. Deze actie is de trigger voor een roofvis om een aanval in te zetten. Voor andere pluggen ontstaat deze actie door de schoep die aan de voorkant van de plug is gemonteerd. Door het water wat hier langs stroomt maakt de kunstaas-plug een zigzaggende beweging. Ook voor een jerkbait wil je deze actie. Hier zal je letterlijk voor moeten werken door het jerken met de hengel. Dit jerken is de Engelse term voor rukken geven. Met de hengel geef je dus steeds rukken, waardoor de jerkbait op snelheid komt en een slag in het water maakt. Met een volgende slag zal deze weer van richting veranderen, waardoor er een onregelmatig zwempatroon ontstaat met steeds wisseling in snelheid. Deze actie is nog meer levensecht en kan ook schuwe snoeken over de streep trekken.

 

 

Jerkbaits en andere kunstaas-pluggen

De kwaliteit van een goede jerkbait (of eigenlijk jerkbait-visser) zit in het actief laten lopen van het kunstaas. Doordat het kunstaas steeds van snelheid en richting veranderd kan je simpelweg meer vissen interesseren om het kunstaas te inspecteren. Deze kracht is ook de reden dat andere roofvismethoden als dropshotten zo effectief is. Juist met het tot stilstand komen na een actie is het moment dat een roofvis graag toehapt.

 

Het imiteren van deze actie en stilperioden is met een standaard plug ontzettend lastig. De schoep bepaald uiteindelijk actie. Enkel in snelheid kan je wel afwisselen. Dit heeft dan ook direct effect op het zwempatroon van het kunstaas. Dit “probleem” is er niet bij een jerkbait. Deze kan je zolang als je wilt in het water laten hangen bij een zwevende variant. Met een zinkende variant kan je dan wel meerdere waterlagen uitvissen. Een erg veelzijdig stuk kunstaas, als je dit vergelijkt met een standaard plug.

 

De actie van een jerkbait wordt bepaald door de mate dat je aan de lijn trekt. Hij harder je trekt, hoe meer snelheid uiteraard de jerkbait krijgt, maar ook meer zal uitslaan naar een specifieke richting. Je kan dus heel agressief aan de lijn trekken om de jerkbait nog meer actie mee te geven. Dit kan op langzame dagen echt het verschil maken.  

 

 

Wanneer vis je met een jerkbait?

Door het missen van een schoep zakken de meeste jerkbait niet heel diep in het water. Hierdoor is een jerkbait effectief is waterdieptes tot zo’n 2 tot 3 meter. Met eventuele zinkende exemplaren kan dit nog dieper.

Jerkbaits lenen zich niet goed voor het slepend vissen. Met het spelend vissen zal de hengel veelal statisch zijn. Dit is niet de beste methode om een jerkbait actie te geven. Al kan het zeker wel, is ons advies dan eerder over te schakelen naar een standaard plug met schoep.


Ga je toch trollend vissen met jerkbait ga dan niet hard varen De jerkbait zal vloeiden door het water lopen en beperkte trillingen aan het water afgeven. Dit beperkt de aantrekkingskracht van het kunstaas. Houd de hengel dan in de hand en sla ook hier met de hengel om het kunstaas in snelheid te doen veranderen. Ideaal is het als je het ook kort kan laten stilhangen in het water om het vervolgens weer op snelheid te krijgen. Deze momenten zijn echte killers.

 

Jerkbait hengel

Zoals eerder beschreven is een jerkbait een echte killer mits er een goede actie aan meegegeven kan worden. Deze actie volgt door de (agressieve) rukken die je aan de lijn geeft. Om dit goed te doen, kan dat niet met elke spinhengel. Een hengel die erg zacht is, ofwel erg makkelijk door buigt door een laag werpgewicht, is niet geschikt om te vissen. De kracht die je met het jerken op het kunstaas wilt overbrengen zal met een zachte hengel juist naar de buiging van de hengel gaan in plaats van het verplaatsen van het kunstaas. Zorg bij het jerkvissen dan voor een hengel met een hoger werpgewicht. Dit is in het begin voor veel roofvissers even wennen, maar je zult zien dat het je veel minder energie kost om uren aan de slag je gaan met een jerkbait. Daarbij zijn de aanbeten enorm hard door de directe actie en kan je ook goed de haak zetten in de harde bek van een rover.

Om je op weg te helpen naar de goede hengel geven we op onze site dan ook het werpgewicht weer. Ons advies is om te vissen met een jerkbait vanaf 40gram tot hoger als je jerkbait meer dan 10cm is. Deze lengte is ideaal voor snoek en grote snoekbaars. Mocht er meerval zwemmen dan zit je ook goed met deze lengte. Je zult hier echt profijt van het hebben. In uitzondering zijn kleinere jerkbaits onder de 10cm. Deze kan je ook nog goed wegzetten en vissen met een lager werpgewicht.

Jerkbaits kan je vissen met een zwaardere spinhengel maar wordt ook veel gedaan met casting hengels. Deze castinghengels worden voorzien van een reel in plaats van een vismolen. Deze reel wordt gevist bovenop de hengel in plaats van hangend onder de hengel. Dit is een meer technische visserij, omdat je de vislijn ook moet afstoppen tijdens het werpen om te voorkomen dat de vislijn bij het werpen terugslaat in de reel doordat de as hiervan blijft draaien. Kans op pruiken in de vislijn zijn dan zeker aanwezig. Met een beetje oefening heb je dit snel onder de knie.

 

Soort vislijn bij een jerkbait

Net als bij een hengel is direct contact met de jerkbait van belang. Een zachte lijn, ofwel een vislijn met veel rek zoals nylon is een minder goede keuze. Kies in dit geval voor een gevlochten vislijn die nauwelijks rek heeft. Door het directe contact kan je een goede actie meegeven en ook hier geldt dat het makkelijk is om een aanbeet aan te voelen en goed aan te slaan. Dat gaat zeker extra vissen opleveren.

 

Jerkbait drijvend, zwevend en zinkend

Er zijn zowel drijvend, semi-drijvende en zinkende jerkbait. Als er geen lijn wordt ingehaald zal de jerkbait stijgen, stil in het water hangen of juist dieper afzinken. Deze eigenschap kan je gebruiken om verschillende dieptes van het water af te vissen. In ondiep polderwater adviseren we een meer drijvende of zwevende variant. Pak je dieper water dan kan je ook voor een zinkende variant gaan.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »