Terug

  • Gigantisch veel voordeel
  • Gigantisch veel keuze
  • Gigantisch snel verzonden

Beetmelders / Piepers voor het karpervissen

Zie hier ons aanbod van Beetmelders / Piepers, maar ook complete sets van meerdere piepers inclusief ontvanger. Voor advies over gebruik van de piepers en beetregistratie zie ons advies onder aan deze pagina.

Filters

Nieuwe Beetmelder Kopen voor Karper?

Als je op zoek bent naar een nieuwe beetmelder of beetmelderset, wordt je als snel overspoeld door het enorme aanbod. Zo kan je beetmelders vinden van €10,- per stuk, maar ook tot ver in de €100,- , zijn er veel verschillende functies die je wel of niet kunt nemen en zijn er veel merken die allemaal de "beste" beetmelders hebben die je wel moet kopen.

Naar ons betreft bestaat er geen beste beetmelder. Uiteraard zijn er beetmelders die kwalitatief beter zijn dan andere, maar wij adviseren een beetmelder te kopen met de beste prijs <-> pret verhouding. Voor niet alle karpervissen is het bijvoorbeeld noodzakelijk om de gevoeligheid in te kunnen stellen of is een ontvanger overbodig. Met onderstaande informatie kunnen we je hopelijk helpen, naar een beetmelder die voor jou de beste prijs <-> pret verhouding heeft. 

 

Waar let je op bij het kopen van beetmelders voor het karpervissen?

Het enige wat een beetmelder doet is een signaal geven wanneer er vislijn door de beetmelder heen gaat. Maar toch kan het helpen om meerdere functies te hebben. Dit kan het visplezier namelijk een stuk vergroten. Als je bijvoorbeeld de hele dag opschrikt van loze piepen, dan is de lol er al snel vanaf en mis je wellicht de aanbeet die heel voorzichtig doorkomt.

 

Om je op weg te helpen naar een juiste keuze, zetten we enkele functies op een rij die handig kunnen zijn op een beetmelder. Hieronder is de nut en noodzaak verder uitgeschreven.

  • Beetmelders met instelbaar geluidsvolume
  • Beetmelders met instelbare toonhoogte
  • Beetmelders in instelbare gevoeligheid
  • Beetmelders met ontvanger
  • Beetmelders die te verbinden zijn met hanger of swinger

 

Beetmelders met instelbaar geluidsvolume

Een volumeregeling is vaak de eerste ‘extra’ functie die je op een beetmelder koopt. Deze volumeregeling is ontzettend handig bij bijvoorbeeld veel wind of regen. Door deze vele bijgeluiden kan een aanbeet geheel gemist worden. Maar vergeet ook niet dat een harder volume kan helpen als je ligt de slapen in de vistent.

Naast en hard volume kan ook juist een laag volume erg handig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan visstekken in de buurt van huizen. Het is voor omwonenden erg vervelend als ze de hele dag beetmelders horen afgaan als ze even lekker in de tuin liggen. Zeker voor onze medemensen die niet van het vissen zijn. Dit geluid is een reden om een klacht in te kunnen dienen bij de gemeente. Jouw viswater zal dan ook niet de eerste (en laatste) zijn die door onze beetmelders verboden wordt om te vissen.

Naast omwonenden kan een zacht volume op een beetmelder ook helpen om collega vissers niet te attenderen op een aanbeet. We hebben zelf al teveel meegemaakt dat opeens heel veel karperhengels verlegd worden richting onze stek bij een goede vangst. NU snappen we dat ook andere vissers graag een karper mee vangen, maar dit succes loopt vaak snel achteruit met al die vislijnen en extra gevangen karper. Natuurlijk zonde van alle die moeite die er ingestoken is.

 

Beetmelders met instelbare toonhoogte

Het kunnen verstellen van de toonhoogte op een beetmelder heeft vele voordelen. De eerste en belangrijkste reden is misschien wel dat je vismaat en jij snel duidelijk hebben welke karperhengel op de rodpod staat te stuiteren. Zeker wanneer het ’s nachts regent is het toch wel prettig te weten dat je rustig je regenjas aan kunt doen en een paraplu kunt pakken, om je vismaat te helpen. Zonde om allebei onnodig zeiknat te regenen.

Daarnaast is het ook handig te weten dat hoge tonen niet zo ver dragen als lage tonen. Bij het instellen van je beetmelders kan je hier extra rekening mee houden, wanneer je een karperhengel verder van je visstek plaatst. Of natuurlijk als je in de buurt van huizen of woonboten vist.

 

Beetmelders met gevoeligheid

Bij deze functie kan je bepalen hoe snel een beetmelder een signaal afgeeft op het moment dat er vislijn door heen gaat. Als je met redelijk strakke lijnen op korte afstand vist zal deze functie niet veel uitmaken. Vis je echter met slappe of semi-slappe vislijn om de karper minder snel af te laten schrikken, dan kan je veel loze piepen krijgen door bijvoorbeeld windstoten. Maar ook bij stroming in het water kan het instellen van de gevoeligheid helpen om het aantal loze piepen te verkleinen. De kracht van de stroming op de vislijn is niet altijd gelijk, waardoor de hanger of swinger op en neer kan blijven gaan. Ook bij het vissen vanuit een visboot kan een instelbare gevoeligheid helpen. Bij enige wind en golfslag zal de boot heen en weer schommelen, met de nodige piepen. Bij het vissen uit de boot kan het helpen om de swinger of hanger aan de voorkant van de beetmelder te hangen (tussen de beetmelder en de top van de karperhengel). Een karper die naar je toe zwemt zal niet direct leiden tot een signaal, maar is wel goed te zien. Bij een karper die van je afzwemt is de beetregistratie niet anders dan anders.  

 

Beetmelders met ontvanger

Een beetmelder met ontvanger heeft een ingebouwd FM-zender. Deze zender communiceert met een ontvanger, waardoor je op grote afstand van je hengels toch een melding krijgt. Voor diegene die ’s nachts hebben gevist in de regen, kennen waarschijnlijk de twijfel wel of ze een piep hebben gehoord door de regenslag op de vistent heen. Ook bij harde wind kan het lastig zijn om een signaal uit je beetmelders goed te horen. Op dat moment is het wel zo prettig als een ontvanger in de tent de nodige duidelijkheid kan geven. Voor andere karpervissers is een ontvanger enkel al nodig om ze van de stretcher en uit de slaapzak te krijgen. Anders worden ze niet eens wakker.

 

Beetmelders die te verbinden zijn met hanger of swinger

Beetmelders zijn in de afgelopen jaren steeds luxer geworden. Dat is niet altijd omdat het nodig is, maar omdat het kan. Wellicht een reden waarom we wel meer dan genoeg visspullen hebben verzameld in de loop der tijd. J

Zo is het nu ook mogelijk om een hanger of swinger met een kabel te verbinden aan de beetmelder. Bij een signaal uit de beetmelder zal de hanger of swinger oplichten net als de lamp(jes) van de beetmelder zelf. Ook kan een hanger of swinger continu oplichten, waardoor je ook ’s nachts snel doorhebt of een karper naar je toe zwemt of juist van je af.

Zoals eerder aangegeven zijn er situaties dat het plaatsen van een hanger of swinger aan de voorzijde van de beetmelders prettiger is. Het hebben van een verlichte hanger of swinger is dan verstandig om ook een terugloper goed te registreren. Het zou zonde zijn als hierdoor een karper wordt gemist en wellicht wel een hele nacht voor niets gevist is net een hengel.

 

Karperhengel wordt van beetmelder afgetrokken

Toch af en toe leuk om visbloopers te kijken op youtube. Je kan hier veel visfilmpjes terugvinden van hengels die van steunen in het water worden getrokken. Extra leuk als de visser er vervolgens achteraan duikt om zijn kostbare spullen te redden. Natuurlijk is dit leuker om te zien dan daadwerkelijk zelf mee te maken.

De kans dat een karperhengel van de steunen wordt vergroot als je de karperhengel haaks plaatst ten opzichte van de uitstaande vislijn. Ook bij het vissen tegen obstakels met een dichte slip gebeurd dit vaker. Om de kans te verkleinen dat je karperhengel ook daadwerkelijk wordt weggetrokken kan je gebruik maken van klemmen om je hengel vast op de steun te zetten en Snag Ears. Snag Ears zijn twee recht opstaande staafjes die je samen met je beetmelders op de steunen draait. Deze opstaande staafjes komen een stuk hoger dan je beetmelder. Als je karperhengel nu wordt weggetrokken, blijft deze hangen achter de Snag Ears. Wel zo’n veilige gedachte. Lees ook onze blog hierover.

 

Hopelijk hebben we met bovenstaande tekst voldoende informatie gegeven om te bepalen welke extra functies van een beetmelder helpen in jouw visserij. Heb je toch nog twijfels laat het ons weten, we helpen je natuurlijk graag verder.

 

Team Sportvisgigant

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »